10.06.2010. / 13:09

Autor: Hina

Francuski i njemački veleposlanici odali počast žrtvama u Jasenovcu

Taj projekt posjeta spomen-područjima i mjestima sjećanja provodi se u tri etape, s tim da su se dvije održale u Oradour-sur-Glaneu u Francuskoj i Dachauu u Njemačkoj

Foto: Nacionalova arhivaFoto: Nacionalova arhivaFrancuski i njemački veleposlanici u Hrvatskoj Jerome Pasquier i Bernd Fischer posjetili su u četvrtak spomen-područje u Jasenovcu i zajednički odali počast žrtvama toga nedašnjeg koncentracijskog logora, priopćeno je iz francuskog veleposlanstva.

Veleposlanici su bili u pratnji izaslanstva mladih Francuza i Nijemaca koji borave u Hrvatskoj na inicijativu Francusko-njemačkog ureda za mladež (OFAJ), priopćeno je.

Oni su već posjetili Osijek i Vukovar u sklopu tronacionalnog seminara "Povijesna raskrižja: pristup europskom sjećanju", u tijeku kojeg su sudionici u dobi od 18 do 27 godina raspravljali o povijesnim sjećanjima.

Taj projekt posjeta spomen-područjima i mjestima sjećanja provodi se u tri etape, s tim da su se dvije održale u Oradour-sur-Glaneu u Francuskoj i Dachauu u Njemačkoj, priopćeno je iz francuskog veleposlanstva u Zagrebu.

Francusko-njemački ured za mladež (OFAJ) međunarodna je organizacija u službi francusko-njemačke suradnje, a ima dva sjedišta - jedno u Parizu, drugo u Berlinu. Osnovana je 1963. na osnovi Elizejskog sporazuma. Zadaća joj je produbiti veze koje sjedinjuju djecu, mladež, mlađe odrasle osobe i odgovorne osobe za mladež obiju zemalja.

S tim u svezi ona pridonosi otkrivanju kulture zemlje partnera, ohrabruje međukulturnu izobrazbu, potiče mjere stručnog usavršavanja, snaži zajedničke projekte građanskog zauzimanja, senzibilizira javnost na osobitu odgovornost Francuske i Njemačke u Europi i potiče mlade ljude na učenje jezika zemlje partnera, priopćeno je iz francuskog veleposlanstva.

Vezane vijesti

Udžbenici bez pune istine o Drugom svjetskom ratu

Udžbenici bez pune istine o Drugom svjetskom ratu

Hrvatski državni vrh - predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem poručili su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika