10.06.2010. / 15:45

Autor: Nacionalova redakcija

Kongo: Dvostruka smrtna presuda bivšim norveškim vojnicima

"Ova farsa od suđenja bi bila komična da ulog nije toliko tragično velik," izjavio je Tineke Harris, član britanske humanitarne grupe Reprieve.

Joshua French i Tjostolv Moland (Foto: Associated Press)Joshua French i Tjostolv Moland (Foto: Associated Press)Dva Norvežanina osuđena su na smrtnu kaznu u demokratskoj Republici Kongo po drugi put. Optuženi su za ubojstvo vozača Abedi Kasongo kojeg su unajmili nakon što im se motor u putovanju od Ugande do Konga pokvario. Bivši vojnici Joshua French i Tjostolv Moland tvrde kako su ih iz zasjede napali u džungli pri čemu je poginuo vozač.

Uhićeni su u svibnju prošle godine i izvedeni pred sud u glavnom gradu Konga Kinshasi, koji ih je osudio na smrt. No, zbog nepravilnosti u radu Vojnog suda, postupak se ponovio te su danas ponovno osuđeni. Osim za ubojstvo, Norvežani su osuđeni i za špijunažu.

Reporter BBC-a Thomas Fessy rekao je kako je novčana naknada koju osuđenici i norveška vlada moraju platiti u drugom postupku smanjena sa 500 na 65 milijuna američkih dolara.

U britanskoj humanitarnoj grupi Reprieve koja radi u Kongu tvrde kako je cijeli postupak jedan veliki "show".

"Ova farsa od suđenja bi bila komična da ulog nije toliko tragično velik," izjavio je Tineke Harris, član grupe Reprieve. Rekao je i kako svaki put kada vojno tužiteljstvo promijeni teoriju, svi svjedoci mijenjaju svoju priču.

Norvežanima preostaje da se žale na posljednju presudu.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika