11.06.2010. / 11:34

Autor: Nacionalova redakcija

Antiislamistički Geert Wilders najveći dobitnik nizozemskih izbora

Najveće iznenađenje je ulazak antiislamističke stranke PVV u nizozemski parlament čiji se vođa Geert Wilders za vrijeme predizborne kampanjezalagao za ukidanje radnih i boravišnih dozvola stanovnika muslimanskih zemalja i smanjenje socijalnih pogodnosti novim imigrantima.

Mark Rutte (Foto: Reuters)Mark Rutte (Foto: Reuters)Na nizozemskim parlamentarnim izborima većinu glasova osvojili su liberali VVD-a i time u vodstvu države zamijenili demokršćansku stranku premijera Jan Peter Balkenendea. No, najveći pobjednik izbora je antiislamistički Geert Wilders čija je Stranka Slobode (PVV) ušla u nizozemski parlament.

Mark Rutte je rezultat svoje stranke VVD nazvao "velikom pobjedom". "Čini se kako po prvi put u našoj povijesti VVD je postala najveća stranka u Nizozemskoj," komentirao je Rutte. S 31 mjestom od 150 u budućem parlamentu, VVD će ipak morali formirati koalicijsku vladu. Rutte, 43-godišnji bivši menadžer, postat će tako prvi liberalni premijer nakon Prvog svjetskog rata.

Iznenađenje izbora definitivno je Geert Wilders čija je stranka PVV osvojila 24 mjesta postavši trećom najsnažnijom političkom silom Nizozemske. Za vrijeme predizborne kampanje Wilders se zalagao za ukidanje radnih i boravišnih dozvola stanovnika muslimanskih zemalja i smanjenje socijalnih pogodnosti novim imigrantima.

"Moramo poštivati rast PVV-a," izjavio je Job Cohen, vođa drugoplasirane stranke lijevog centra.
Gubitnik je i premijerova demokršćanska stranka jedva je zauzela četvrto mjesto iza antiislamističe VVD. Vlada lijevog centra premijera Balkenendea doživjela je kolaps u veljači ove godine nakon što se Radnička Stranka povukla iz koalicije zbog nastavka nizozemske vojne misije u Afganistanu.

Vezane vijesti

Mjesec i pol dana od izbora Srbija još uvijek bez vlade

Mjesec i pol dana od izbora Srbija još uvijek bez vlade

U Srbiji se ni mjesec i pol dana od parlamentarnih izbora ne nazire dogovor parlamentarnih stranaka o novoj vladi, a još se manje zna tko će je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika