11.06.2010. / 16:30

Autor: Hrvoje Šimičević

Porez na imovinu: Kako je HDZ postao komunistička neman

Tijekom kampanje, na crvenoj, jugokomunističkoj boji, stajao je natpis 'Porez na kuću, stan i zemljište', a na plemenitoj plavoj - osim zaglavlja na kojem se kočilo 'HDZ', pisalo je: 'Protiv novih poreza'

Premijerka Jadranka Kosor i prethodnik Ivo SanaderPremijerka Jadranka Kosor i prethodnik Ivo SanaderDosadno i naporno postaje dokazivati trajnu dvospolnu narav aktualne nomenklature na izvršnoj hrvatskoj vlasti, koja danas čvrstim konsenzusom donosi zakone koje je prije samo nekoliko godina uzimala za paradigmatski primjer da Hrvatsku i 20 godina nakon njezina osamostaljenja pokušavaju pokoriti komunističke parastranke. Kažemo da je dosadno više ukazivati na taj HDZ-ovski hermafroditski refleks, zahvaljujući kojem se principi veličanstveno gaze i tope poput sladoleda na kolovoškom suncu. Međutim, obzirom da se radi o specifičnom fenomenu u svjetskoj političkoj praksi; naime fenomenu usporedivim sa samoubojicom koji je do boli neuspješan u vlastitom naumu, ponašanje ove vlasti nije pametno ostaviti nezabilježenim. Ako zbog ničega, barem zbog dobrobiti budućih pokoljenja koji će imati pripadajuća prava i obaveze da glasuju.

Kako je poznato, hrvatska vlada, predvođena Jadrankom Kosor, najavila je jučer u sklopu antirecesijskih mjera uvođenje poreza na imovinu. Kuriozitet u cjelokupnoj situaciji - koji nadilazi granice ljute političke pragme i prelazi na područje prvorazredne političke groteske - odražava se u činjenici da je Hrvatska demokratska zajednica prije samo nekoliko godina, pokušavajući u predizbornoj kampanji dokazati da je Socijaldemokratska partija zapravo nastamba notornih komunjara sa svim pripadajućim ideološkim predznacima, hrvatskim građanima nudila slijedeći argument: SDP se zalaže za uvođenje poreza na imovinu! Sjetit ćete se onih živopisnih predizbornih plakata pokraj ceste, podijeljelih na crvenu i plavu boju, tijekom izborne kampanje godine 2007. Na crvenoj, jugokomunističkoj boji, stajao je natpis 'Porez na kuću, stan i zemljište', a na plemenitoj plavoj - osim zaglavlja na kojem se kočilo 'HDZ', pisalo je: 'Protiv novih poreza'.

Preko oprečnih tvrdnji klatario se imerativ 'biraj', a da slučajno netko nije razumio o čemu je zapravo dilema, HDZ-ovi politički prvoborci, predvođeni Ivom Sanaderom i gospodarskim ekspertima koji i danas kroje hrvatsku gospodarsku politiku, to su ponavljali sa svake predizborne pozornice. "I što još planiraju? Uvesti porez na imovinu, kojeg bi plaćalo 92 posto građana. Oni kažu da se mi ponašamo kao oporba, jer samo napadamo: što bi mi trebali, pozdraviti tu glupost koju predlažu?! Oporezovati imovinu hrvatskih građana, to je 2,5 milijuna građana?! Nećemo šutjeti, reći ćemo građanima koja je razlika između nas i njih. 92 posto hrvatskih građana ima neku imovinu, stan, kuću, parcelu, njivu, zemljište šumsko i neko poljoprivredno i svi bi trebali platiti porez.

I što bi sad bakica na selu, koja je nešto naslijedila, trebala to prodati ili uzeti kredit da ima za porez. Zato smo mi iz HDZ-a protiv poreza i zato naši plakati jasno kažu: na crvenoj strani su oni koji predlažu nove poreze - udari građane, seljake, ribare, pa i studente, jer ima i njih koji su kupili akcije, i na drugoj strani plava boja HDZ-a koja kaže - protiv smo tih poreza. Gospodo, odnosno drugovi, jer oni sebe tako radije nazivaju: drugarice i drugovi, neće vam proći to s porezima!". To je u jednoj od brojnih prilika rekao Ivo Sanader, a obzirom na burni pljesak koji je svaki put dolazio od njegovih stranačkih kolega, koji danas rukovode državom, nije pametno sumnjati da bi za ovakve stavove - odnosno za dnevnopolitičke potrebe - i oni stavili ruku u vatru.

Kada se dakle rezon ove najnovije katarze liši svih suvišnih dijelova - poput prizemnog populizma, nedostatka bilo kakvih principa ili retorike koja je pozivala na javni linč političkih oponenata - zgodno je i logično primjetiti da je HDZ, najavljujući jučer uvođenje poreza na imovinu, sam sebe promovirao u tu istu komunističku neman.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 11.06.10. 19:11

Hrvoje, neznam sto to napadas nasu vladu kada je bolja od Americke, koja je uvijek bila nas idol.
Ameri su nacionalizirali banke, financijske institucije, fabrike auta... a i oni imaju i te kakve poreze za imovinu.


registracija
27/8/09

Lujo1, 11.06.10. 22:55

Na mojoj djedovini gradim kuću 30 godina. Prenesel sam svaku ciglu, svaku vreću cementa, svaku kantu vode, platil sam sve poreze, prireze, doreze na svaki ugrađeni materijal i na svaki posel kojeg nisam mogel sam obaviti nego sam moral angažirati neku firmu. Platil sam sve takse, biljege, sva fotokopiranja dokumentacije, sve elaborate izdržljivosti terena, sve pristojbe za javna skloništa i sva mita i korupcije državnim službenicima koji su mi trebali izdati bilo kakav papir na koji sam po svim Zakonima imal pravo. Ja i moja sva bliža i dalja familija smo delali tu kuču, nismo se kurvali, kockali, pušili, opijali, nismo išli u kazalište, kino, na more, na skijanje, nikad nisam bil ni u kakvom baru ni na "cajkama" ni na nogometnoj utakmici. Svaku paru, lipu, pfening, cent i td. sam pet put okrenul prije neg sam ga potrošil samo da napravim tu ebenu kuču. I nikad mi niko nje rekel da bum jednog dana na tu svu svoju muku moral plačati porez zato kaj su banditi pokrali ovu zemlju pa nema penez za dajnje krađe. Spremam se u penziju i ne znam kak bum dalje živel od ove mizerije koju bum nakon 40 godina inžinjersog staža dobil, ali vam velim ak ovi idioti iz politike probaju od mene dobiti još i porez na svu tu moju muku, kupi bum m10 boca s plinom i sve bum dignul u zrak. Jebe* im mater četnič*u!!!! (ispričavam se četnici*a - ovi naši "veliki Hrvati" su nam napravili više štete neg svi čeni*i na svetu skupa)


registracija
30/9/09

davor12345, 11.06.10. 23:07

He, he, he! HDZ krade ideje od komunjara!


registracija
2/12/09

gromco, 11.06.10. 23:54

hadezejovci drshte gatce. krvi tcemo vam se napiti kad dodju izbory. bitch

lujo1@respect


registracija
9/8/09

vinko12, 12.06.10. 01:39

Porezi se placa u svakoj kapitalistickoj zemlji, i to je osnova demokratskog i razvoja drustveno gospodarskog sustava. Uz trzno gospodarstvo, porezi su glavni cimbenici gospodarskog razvoja i pozitivnog usmjerenja toga razvoja. Nakon poreza drzavi i opcini od ukupne zarade na dohodak, placa se porez na nekretnine svojoj opcini. Ukupni porezi iznose od 20 do 40 posto od bruto dohotka i razliciti su za svaku osobu/obitelj. Poreza nije bilo u komunistickoj sfrj, jer su oni oduzimali sve, a place su bile za prezivljavanje iako je sve bilo jeftino ili besplatno. Pravi trzni razvoj nije ni postojao.
I sada jedan komunjarski opozicioni nazovi “novinar” napada vladu (zbog poreza, da nije to nalaze oni uvijek dnevno nesto) da koristi njihove komunisticke metode??? Koliko je glup nece nikada ni znati. A sta bi nam njegova bagra donijela? Upropastiti ono malo sto smo postigli u 20 godina tranzicije (izlijecenju od komunjarskog gospodarskog sustava).


registracija
15/5/09

Fidelito, 12.06.10. 06:16

Nije ovo glupi članak, samo pokazuje kakvi su (i što su) političari. Porez je nužno zlo da bi uopće država kao takva mogla opstati, ali pravo pitanje je na što se i kako troše. Da li će mo troštiti na očuvanje lažnog 'socijalnog mira', pokrivanje raznih 'generacijskih solidarnosti', isplaćivati nezarađene mirovine ili možda uložiti u obrazovanje mlađih generacija (ne u plaće, nego u obrazovanje).
Obećavanje svega i svačega nikuda ne vodi, to je politika kratkog daha i ona se sada (većini) razbija o glavu. Ili potpuno nepoznavanje situacije u kojoj se nalazimo, ili namjerno laganje, ne znam što je od toga dvoje gore....


registracija
9/8/09

vinko12, 12.06.10. 16:46

Clanak je glup i namjerno jednostran, prljavo komunjarsko oruzje u medijskoj borbi za vlast. Ako se prate svi clanci ovog komunjarskog sljam novinara lako je primjetiti njgovu rabotu. Velika vecina novinara (95%) i kolumnista su bivsi komunjari ili njihova dijeca i unuci. Takovi cklanci nemogu biti realni, a sve sto je jednostrano je i glupo.


registracija
29/11/09

Ivis, 13.06.10. 12:35

Porez, kao porez nije problem? Problem je kako se on trosi i koliko se ukrade od toga kolaca? Ajme drzavi i ljudima u njoj, gdje se porez ne placa. Gore navedeni novinar tvrdi da imanje vrijedi 10 mil. eura. Zasto nije u kunama? Ako drzavna komisija potvrdi istu vrijednost, a vlasnik tvrdi da to vrijedi samo 6 mil. i ponudi prodaju. Sto tada? Komisija mora Spustiti procjenu ili odmah biti spremna na otkup. Novinari pisu gluposti previse cesto. Osam hektara u pustinji, poput "Gorskog Kotara", rijetko koga interesira. Dovod je da svi napustaju taj kraj. Gospodin N. Vidosevic je ucinio pravu stvar, koristan primijer za sve ostale. Odakle mu novac, u to ne ulazim?
P.S. Mogao bi se novinar raspitati koliko stoji iskop za jedno omanje jezerce? Koliko dana ili sati treba za jedan teski buldozer, za susnih dana. Ispada lakse nego sagraditi garazu. Stvar je volje i ukusa. Ja osobno sam protiv, jer dovodim komarce u susjestvo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika