11.06.2010. / 17:04

Autor: Nacionalova redakcija

Izručenje Ganića: Srbiju na sudu optužili za zloupotrebu međunarodnog prava

Edward Fitzgerald, Ganićev savjetnik, je opisao slučaj na saslušanju kao "potpunu glupost" dok je sam Ganić komentirao kako je namješteni slučaj izručenja "zlouporaba procesa".

Ejup GanićEjup GanićLondonski sud je optužio Srbiju da zloupotrebljava međunarodno pravo pokušavajući uvjeriti Veliku Britaniju da izruči nekadašnjeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, prenosi BBC.

Ganić je uhićen u londonskoj zračnoj luci Heathrow u ožujku pri izlasku iz zemlje nakon kraćeg boravka. Edward Fitzgerald, Ganićev savjetnik, je opisao slučaj na saslušanju kao "potpunu glupost" dok je sam Ganić komentirao kako je namješteni slučaj izručenja "zlouporaba procesa".

Naime, međunarodno pravo propisuje da se osoba optužena za ratni zločin može izručiti jednoj od dvije zemlje u čijem je međunarodnom sukobu zločin počinjen.

Kako je Srbija u svim dosadašnjim sudskim procesima tvrdila da sukob u Bosni nije bio rat između dvije države, već oružani sukob između etničkih skupina, to se pravo ne odnosi na ovaj slučaj, smatra Ganićev odvjetnik.

Podsjetimo, Srbija je tjeralicu za Ganićem raspisala zbog navodnih napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. MUP Srbije raspisao je početkom 2009. tjeralice protiv 19 osoba iz BiH, među kojima su i bivši članovi predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić. Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. svibnja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, a 215 ih zarobljeno.

Vezane vijesti

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika