14.06.2010. / 09:23

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Novi sukobi u Kirgistanu odnose sve veći broj žrtava

Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća nemire između Uzbeka i Kirgiza smirila je ruska vojska. Moskva je je i sada poslala svoje vojnike, ali samo u zaštitu ruskih vojnih baza.

(Foto: Reuters)(Foto: Reuters)Novi oružani sukobi izbili su na jugu Kirgistana, četvrtog dana međuetničkog nasilja Krigiza i Uzbeka, izjavio je novinarima zamjenik predsjednika privremene vlade i ministar financija Temir Sarijev. "Mjestimično još ima sukoba i zasad ih ne uspijevamo lokalizirati. Oružane skupine pojavljuju se sad ovdje, sad ondje, nemamo dovoljno snaga", kazao je on novinarima.

Moskva poslala vojnike

Sarijev je ipak ocijenio da "situacija nije toliko teška" kao prethodnih dana. Dosad je u nasilju na jugu zemlje, u drugom po veliči gradu Ošu i susjednom Džalal-Abadu, stradalo 117 ljudi, a gotovo 1500 ih je ranjeno. Više ih je desetaka tisuća napustilo svoje domove. Kirigiska i uzbečka jedna drugu optužuju za početak nasilja.

Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća nemire između Uzbeka i Kirgiza smirila je ruska vojska. Moskva je je i sada poslala svoje vojnike, ali samo u zaštitu ruskih vojnih baza.

Broj žrtava veći od službenih podataka

Međunarodno povjerenstvo Crvenog križa (ICRC) izvijestilo je kako je broj žrtava vjerojatno puno veći od službenih podataka. Neki od djelatnika ICRC-a kažu kako su vidjeli da se samo u jednu zajedničku grobnicu pokraj grada Oša polažu tijela stotinjak osoba, a službeni podaci sigurno ne uključuju i veliki broj mrtvih koji leže po ulicama tog grada na jugu zemlje u kojem su počeli najnoviji sukobi Kirgiza i Uzbeka.

Na ulicama Oša, drugog po veličini kirgistanskog grada sa 250.000 stanovnika, skupine Kirgiza preuzele su kontrolu, pali se i pljačka a policija i vojska ne interveniraju, dok su se Uzbeci zabarikadirali u pojedinim četvrtima, javlja AP.

Izbjeglice pobjegle u Uzbekistan

U Uzbekistanu je objavljeno da je tamo pristiglo oko 75.000 izbjeglica koje su uglavnom uzbečke nacionalnosti a među njima ima i velik broj ranjenih vatrenim oružjem. Izbjeglice su uglavnom starci, žene i djeca, dok su mlađi muškarci ostali braniti imovinu.

Sukobi su zahvatili i Džalal-Abad, 70 kilometara od Oša, a stradala su i susjedna sela u koja su pristigli naoružani Kirgizi, javljaju svjedoci. Vršitelj dužnosti gradonačelnika Džalal-Abada Maksat Žeinbekov rekao je da su sukob izazvale i raspirile pristaše svrgutog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva. Bakijev je u nedjelju opovrgao bilo kakvu vezu sa sukobima.

Uzbeci i Kirgizi su uglavnom sunitski muslimani. Uzbeci čine oko 15 posto stanovništva Kirgistana, ali u južnom dijelu države ima ih koliko i Kirgiza.

Vezane vijesti

Novi stravični pokolj

Novi stravični pokolj

Provladina milicija i snage sigurnosti ubili su najmanje 78 osoba, uključujući i djecu, u provinciji Hama u središnjem dijelu Sirije, objavili su u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika