Objavljeno u Nacionalu br. 761, 2010-06-15

Autor: Hrvoje Šimičević

DOSLJEDNI U NEDOSLJEDNOSTI

HNS prvo za promjene Zakona o radu, onda protiv njih, a u budućnosti opet za

"Poanta je u tome što Vlada za početak mora preuzeti odgovornost te se prihvatiti snažnog rezanja neracionalne potrošnje, i to kroz rebalansirani proračun prije ljeta"

RADIMIR ČAČIĆ tvrdio je da je stanje s kolektivnim
ugovorima neodrživo., ali je promijenio mišljenjeRADIMIR ČAČIĆ tvrdio je da je stanje s kolektivnim ugovorima neodrživo., ali je promijenio mišljenjePremda je početkom lipnja predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio da je potrebno mijenjati pojedine ključne stavke Zakona o radu, izvjesno je da će i on slijediti primjer vodstva SDP-a i na kraju potpisati sindikalnu peticiju što se protivi ovoj inicijativi. To je u razgovoru za Nacional potvrdio glasnogovornik HNS-a Igor Kolman, koji je rekao da će Radimir Čačić i ostali članovi Predsjedništva HNS-a "najvjerojatnije dati svoj potpis na inicijativi sindikata".

Ipak, premda HNS sada konsenzualno podržava sindikate, zanimljivo se prisjetiti da je samo nekoliko dana prije početka prikupljanja spomenutih potpisa ova stranka u javnosti figurirala kao jedna od rijetkih koje podržavaju dijelove Vladina prijedloga izmjena ZOR-a. To se posebice odnosilo na ključnu stavku prema kojoj bi se primjena kolektivnih ugovora nakon isteka mogla ograničiti na najviše šest mjeseci. Štoviše, u izjavi od 2. lipnja, koju je dao Jutarnjem listu, Čačić je među ostalim rekao da je "Hrvatska jedinstveni slučaj nepromjenjivosti kolektivnih ugovora u svjetskim razmjerima" i da je "neograničena primjena kolektivnih ugovora bila neodrživa".

Upitan je li Čačić promijenio mišljenje, budući da sada podržava inicijativu sindikata, Kolman je odgovorio: "Poanta je u tome što Vlada za početak mora preuzeti odgovornost te se prihvatiti snažnog rezanja neracionalne potrošnje, i to kroz rebalansirani proračun prije ljeta. Može li HNS u dogledno vrijeme zbog dugoročne održivosti i konkurentnosti Hrvatske sjesti i razgovarati o izmjenama Zakona o radu, to je sada najmanje važno", rekao je Kolman.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika