16.06.2010. / 09:48

Autor: Hina

Britanski znanstvenici otkrili: Vitamin B6 pušače štiti od raka

Znanstvenici IARC-a u svoju su studiju uključili 900 oboljelih od raka pluća, velikom većinom pušača, i ustanovili da niža razina vitamina B6 i aminokiseline metionina uvećava rizik za oboljenje. Vitamin B6 i metionin nalaze se u mesu, ribi, orašastim plodovima, povrću i bananama

Jedite što više povrćaJedite što više povrćaPušači koji imaju višu razinu vitamina B6 i određenih esencijalnih aminokiselina u krvi imaju manji rizik od obolijevanja od raka pluća od pušača koji su njima deficitarni, navodi se u studiji britanske Agencije za istraživanje raka (IARC).

Znanstvenici IARC-a kažu da je možda taj podatak ključan u objašnjenju zašto neki pušači obole od raka, a neki ne. Rak pluća najčešća je bolest u svijetu i 90 posto svih slučajeva uzrokovano je pušenjem. Između 10 i 15 posto svih pušača oboli od te bolesti.

Znanstvenici IARC-a u svoju su studiju uključili 900 oboljelih od raka pluća, velikom većinom pušača, i ustanovili da niža razina vitamina B6 i aminokiseline metionina uvećava rizik za oboljenje. Vitamin B6 i metionin nalaze se u mesu, ribi, orašastim plodovima, povrću i bananama.

"Ovo znači da ishrana ima važnu ulogu u razvoju raka pluća, ali prerano je ustvrditi da se samo promjenom načina prehrane može izbjeći bolest", rekao je voditelj istraživanja Paul Brennan, čiji su nalazi objavljeni u časopisu američke udruge liječnika (JAMA).

Švedski su znanstvenici prije pet godina objavili studiju po kojoj žene s višom razinom vitamina B6 imaju manji rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 18.06.10. 17:48

Ako u govnima ima vitamina B6,onda smo mi Hrvati sigurni.Svaki dan popušimo barem jednu aferu i onda ta govna pojedemo,na zadovoljstvo ADZ-a.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika