17.06.2010. / 14:55

Autor: Hina

Zalihe minerala u Afganistanu su vrijedne 3 bilijuna dolara

"Prioritet naše vlade je osigurati da se to učini na najviše moguće transparentan i učinkovit način uz istodobno najveću korist našoj zemlji," rekao je ministar rudarstva Vidulah Šahrani.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai došao je lobirati za ulaganje u rude kod japanskog vladara Akihita(Foto: Reuters)Afganistanski predsjednik Hamid Karzai došao je lobirati za ulaganje u rude kod japanskog vladara Akihita(Foto: Reuters)Afganistanske zalihe minerala vrijedne su najmanje tri bilijuna dolara, tri puta više od američkih procjena, objavio je u četvrtak visoki afganistanski dužnosnik koji idućega tjedna putuje u Veliku Britaniju kako bi privukao ulagače u jedno od najvećih nalazišta željeza u toj ratom pogođenoj zemlji.

Geolozi već desetljećima znaju za nalazišta željeza, bakra, kobalta, zlata i ostalih vrijednih minerala, no američko ministarstvo obrane ovaj je tjedan prvi put iznijelo procjenu da rezerve vrijede bilijun dolara.

Ministar rudarstva Vidulah Šahrani rekao je da je vidio procjene geologa i industrijalaca vrijedne najmanje tri bilijuna dolara.

"Afganistan ima velike netaknute izvore energije i minerala koji imaju ogroman potencijal za razvoj našeg gospodarstva", rekao je Šahrani.

"Prioritet naše vlade je osigurati da se to učini na najviše moguće transparentan i učinkovit način uz istodobno najveću korist našoj zemlji", dodao je.

Do otkrića golemih zaliha minerala došla je mala skupina geologa i dužnosnika Pentagona oslanjajući se na karte i podatke rudarskih stručnjaka tijekom sovjetske okupacije te zemlje osamdesetih godina. Afganistanski geolozi sklonili su te dokumente nakon povlačenja Sovjeta, prije nego su ih ponovno pokazali 2001. nakon pada talibana. Pentagon i američki geolozi proveli su nakon toga ispitivanja koristeći se sofisticiranim metodama i došli do zapanjujućih otkrića.

Vezane vijesti

U usklađenim talibanskim napadima u Afganistanu 47 mrtvih

U usklađenim talibanskim napadima u Afganistanu 47 mrtvih

Četrdeset i sedam osoba, 36 talibana, osam pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti i troje civila, poginulo je u usklađenim talibanskim napadima… Više

Komentari

registracija
30/5/10

Heli, 18.06.10. 03:03

Znali su to Rusi jos davno.Zbog toga su usli u Afganistan ali pod izgovorom, "narod je dobar ali mu ne valja vlada".Kad su postavili svoju vladu a narodnu smakli, onda su kazali " vlada je dobra ali narod ne valja".E sad i ovi sa Zapada dolaze tamo, da uspostave "demokratiju i da se bore protiv Al Kaide"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika