17.06.2010. / 09:53

Autor: Hina

Britanija najavila povrat regulatornih ovlasti središnjoj banci

Mnogi su kritizirali Agenciju za financijske usluge da nije uspjela predvidjeti, spriječiti i suzbiti krizu koja je zahvatila financijska tržišta 2008. Agencija će "prestati postojati u sadašnjem obliku", kazao je britanski ministar financija.

George Osborne (Foto: Reuters)George Osborne (Foto: Reuters)Britanska vlada vratit će ključne regulatorne ovlasti središnjoj banci Bank of England (BoE) kako bi ojačala nadzor nad financijskim sektorom, kazao je britanski ministar financija George Osborne.

U ključnom govoru pred bankarima i poslovnim čelnicima u Mansion Houseu u poslovnom središtu Londona ministar je konstatirao da je postojeći sustav financijske regulative "spektakularno zakazao u obavljanju zacrtane zadaće jamčenja stabilnosti na financijskim tržištima".

Iznio je pojedinosti moćnog novog odbora za financijsku politiku pri središnjoj banci koji će biti odgovoran za financijsku stabilnost i imat će ovlasti onemogućiti rizično poslovanje pojedinim sektorima gospodarstva.

"Što se tiče strukture regulative, namjeravamo prepustiti Bank of England odgovornost za nadzor nad financijskim sustavom koju joj nije ni trebalo oduzimati", naglasio je britanski ministar financija.

Plan u osnovi predviđa podjelu Agencije za financijske usluge (FSA), neovisnog tijela za nadzor financijskih tržišta koje je 1997. uspostavila laburistička vlada. Mnogi su kritizirali FSA da nije uspio predvidjeti, spriječiti i suzbiti krizu koja je zahvatila financijska tržišta 2008. Agencija će "prestati postojati u sadašnjem obliku", kazao je ministar financija.

"Nitko nije kontrolirao razine duga a kada je presušila likvidnost, nitko nije znao tko je nadležan za rješavanje tog problema", dodao je. Nova konzervativno-liberalna vlada već je najavila da će osnovati povjerenstvo koje bi trebalo razmotriti mogućnosti za ograničenje utjecaja velikih banaka.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika