18.06.2010. / 16:11

Autor: Hina

Žbogar za Reuters: 'RH neće moći zaključiti pregovore dok ne otvori tržište za NLB'

"U skladu s uvjetima za zatvaranje poglavlja o slobodnom kretanju kapitala, Slovenija očekuje da Hrvatska neće onemogućiti Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) da uđe na njeno financijsko tržište", rekao je Žbogar u intervjuu

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel ŽbogarHrvatska neće moći zaključiti svoje pregovore s EU-om dok ne otvori svoje financijsko tržište za Novu Ljubljansku banku (NLB), izjavio je u razgovoru za agenciju Reuters slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, što agencija tumači kao novi slovenski uvjet za ulazak Hrvatske u EU, pošto je arbitražnim sporazumom već riješen granični prijepor.

Žbogar je u razgovoru za Reuters objavljenom u petak ponovio stajališta slovenskog premijera Boruta Pahora, koji je u srijedu izrazio slovenske rezerve prema zatvaranju pregovaračkog poglavlja Sloboda kretanja kapitala.

"U skladu s uvjetima za zatvaranje poglavlja o slobodnom kretanju kapitala, Slovenija očekuje da Hrvatska neće onemogućiti Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) da uđe na njeno financijsko tržište", rekao je Žbogar u intervjuu.

Ako bi se dogodilo suprotno, odnosno ako NLB ne bi mogla početi poslovati u Hrvatskoj, najavio je Žbogar, Slovenija će to tumačiti kao diskriminaciju jedne zemlje članice EU-a i kršenje pravila europske pravne stečevine.

Komentirajući najavu slovenske oporbe da će blokirati ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a nakon što se pregovori zaključe, Žbogar je rekao da je istina da vladajuća koalicija nema dvije trećine glasova u parlamentu koji su potrebni za ratifikaciju pristupnog ugovora, ali da postoje mišljenja da bi se mogle napraviti promjene zakona i omogućiti da se međunarodni ugovori ratificiraju natpolovičnom većinom.

Slovenija je glasovanje dvotrećinskom većinom za međunarodne ugovore uvela prilikom glasovanja o potvrdi pristupnih ugovora Bugarske i Rumunjske.

O mogućoj slovenskoj blokadi poglavlje Sloboda kretanja kapitala govorio je u srijedu u razgovoru za HTV i Pahor.

"Ono što me zabrinjava... jest 4. poglavlje. Riječ je o Slobodi kretanja kapitala. Tu su neke izjave s hrvatske strane - da Ljubljanska banka neće moći doći na financijsko tržište jer nije riješeno pitanje hrvatskih štediša", izjavio je Pahor.

"Znači da Hrvatska kao nova članica EU-a diskriminira jednu državu. To je u suprotnosti s pravilima kluba u koji ulazite. Zato moramo hrvatska premijerka Jadranka Kosor i ja, obje vlade i oba parlamenta naći neko rješenje za taj gotovo 18 godina star problem, a mogućnost postoji", rekao je Pahor.

Izrazio je nadu da će se to pitanje riješiti do 9. srpnja, kada će se u Dubrovniku sresti sa hrvatskom premijerkom na Croatia summitu.

Vezane vijesti

Dugovanje duže od života

Dugovanje duže od života

"Supruga mi je usred rata oboljela od raka, i molio sam tad Ljubljansku banku da mi vrati barem dio stare devizne štednje da bismo mogli platiti… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 18.06.10. 16:33

"Ne vjeruj Srb.. ovaj, Slovencu ni kada ti darove nosi", je stara, malo modificirana narodna izreka.


registracija
1/4/07

ulomax, 18.06.10. 19:01

kratko i jasno rimaz


registracija
27/8/09

Lujo1, 18.06.10. 19:30

Jednom slovenc ("čovjek" bez povijesti i kulture) - uvijek gov*o ili jednom gov*o - uvijek slovenc ("čovjek" bez povijesti i kulture)!


registracija
18/12/09

slavonac031, 19.06.10. 07:42

I vlast i mediji nam lažu kako su nam Slovenci prijateljski narod. Referendum je pokazao da je gotovo polovica Slovenaca protiv sporazuma s Hrvatskom. Još ću zažaliti za Sanaderom, jer je znao pokazati zube Slovencima, a u ostalom Jaca nije puni bolja od njega. Na kraju pojest ćemo govno i pustiti lišo Ljubljansku banku da i oni malo omaste brkove hrvatskim parama kao i ostale banke koje su u stranom vlasništvu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika