23.06.2010. / 12:46

Autor: Hina

Azijski milijunaši prvi put bogatiji od Europljana

Milijunaši iz zemalja azijsko-pacifičke regije ukupnom su imovinom prvi put nadmašili one u Europi, pri čemu sam vrh ljestvice drže milijunaši iz Kine i Indije, pokazala je najnovija studija.

Izvješće o imućnim pojedincima, kojima se definiraju oni s ulagačkom imovinom od najmanje milijun američkih dolara, objavili su Merrill Lynch Global Wealth Management i konzultantska tvrtka Capgemini.

Svjetska populacija obuhvaćena tim izvješćem lani se nakon globalne krize ponovno vratila brojci od 10 milijuna, s tim da najveći udio imućnih i dalje bilježe Sjedinjene Države i Njemačka.

"U slučaju azijsko-pacifičke regije imućno stanovništvo se povećalo za 25,8 posto na tri milijuna, sustigavši tako po prvi put Europu, nakon što im je broj smanjen za 14,2 posto u 2008.", kaže se nadalje u Izvješću o svjetskom bogatstvu.

Ukupno je bogatstvo u toj regiji poraslo za gotovo trećinu, na 9.700 milijardi dolara, čime su više nego nadoknađeni gubitci u prošloj godini, a po prvi je put premašilo 9.500 milijardi dolara vrijedno bogatstvo imućnih Europljana, pokazala je studija.

U 2009. osam od 10 gospodarstava s najvećim rastom broja tako definiranih imućnih osoba nalazilo se u azijsko-pacifičkoj regiji, predvođenoj Hong Kongom, gdje je njihov broj udvostručen s obzirom na skok cijena dionica na tamošnjoj burzi za 73,5 posto, tumače dalje autori izvješća.

Među ostalima iz te regije na listi vodećih 10 zemalja u svijetu nalaze se Indija, Tajvan, Australija, Singapur, Indonezija i Vijetnam, tim redoslijedom. Izrael i Norveška, koji su zauzeli treće i deveto mjesto na toj ljestvici, jedini ne dolaze iz azijsko-pacifičke regije.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika