23.06.2010. / 17:45

Autor: Hina

Osborne paket mjera štednje nazvao strogim ali pravednim

"Štete u gospodarstvu, gubitak posla, sve to će se dogoditi ne budemo li riješili probleme u našoj zemlji, a socijalni troškovi izmakli su kontroli", kazao je u intervjuu za tv-postaju GMTV

George OsborneGeorge OsborneBritanski ministar financija George Osborne u srijedu se oštro zauzeo za mjere stroge štednje najavljene dan ranije radi smanjenja golemog deficita, ističući kako je prijašnja vlada ostavila državne financije u "velikom neredu".

Osborne, ključni član nove britanske konzervativno-liberalne koalicijske vlade, predstavio je u utorak hitan paket mjera kojim se predviđa povećanje poreza i smanjenje državne potrošnje, u kontekstu velikih zabrinutosti u vezi golemih razina dugova u Europi. Ministar je najavio poreze za banke koji bi od iduće godine trebali vladi donositi godišnje prihode od dvije milijarde funta, povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) od siječnja iduće godine na 20 posto, s važećih 17,5 posto, zamrzavanje plaća u javnom sektoru za one čiji prihodi premašuju 21 tisuću funta, te smanjenje socijalnih izdvajanja, sve s ciljem kresanja manjka.

Manjak, odnosno neto zaduživanje javnog sektora, smanjit će se tako na 37 milijardi funta u financijskoj godini 2014/2015., te na 20 milijardi u sljedećoj financijskoj godini, kazao je nadalje ministar. U srijedu je Osborne navedene mjere ocijenio "strogima ali pravednima", istaknuvši kako bi nečinjenje u vezi s deficitom rezultiralo daleko većim problemima u gospodarstvu.

"Štete u gospodarstvu, gubitak posla, sve to će se dogoditi ne budemo li riješili probleme u našoj zemlji, a socijalni troškovi izmakli su kontroli", kazao je u intervjuu za tv-postaju GMTV.

"Rupa u državnim financijama jako je velika i dugovi su golemi, a ljudi u zemlji znaju da se, postoji li problem, s njim treba suočiti". Paket mjera štednje britanskog ministra donesen je u kontekstu dužničke krize koja pogađa eurozonu i zabrinutosti da bi u pitanje mogao doći vrhunski kreditni rejting Britanije u visini 'AAA'.

Agencija za kreditne rejtinge Fitch u utorak je priopćila da će britanske proračunske mjere ojačati povjerenje u britanske državne financije i u njezin kreditni status. Čelnik Organizacije zemalja za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) pozdravio je nove mjere, ocijenivši ih "hrabrim potezom".

"Proračun koji je objavio britanski ministar financija hrabar je potez", kazao je glavni tajnik OECD-a Angel Gurria u priopćenju od utorka. "Plan postupnog smanjenja manjka tijekom idućih pet godina konkretan je i dalekosežan", dodao je.

Vezane vijesti

Troškovi pogreba bankarskim grobarima

Troškovi pogreba bankarskim grobarima

Europska komisija je u srijedu predstavila prijedloge za uspostavu europskog okvira za sprječavanje i rješavanje bankovnih kriza, kako bi se porezne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika