25.06.2010. / 18:39

Autor: Hina

U potrazi za pedofilijom: Vatikan prosvjedovao zbog pretresa sjedišta Crkve u Belgiji

Pretražena je i rezidencija kardinala Godfrieda Danneelsa, bivšega nadbiskupa koji je odstupio s dužnosti u siječnju. Policija je zaplijenila njegov kompjutor

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaVatikan je u petak uložio prosvjed Belgijancima zbog pretresa što ih je u sjedištu Katoličke crkve u toj zemlji u četvrtak izvršila belgijska policija, uslijed optužbi da su njezini svećenici spolno iskorištavali maloljetnike. Vatikan je u priopćenju izrazio "šokiranost" načinom na koji su pretresi izvedeni i indignaciju zbog, kako se navodi, oskvrnuća dviju kardinalskih grobnica. Vatikanski ministar vanjskih poslova uložio je belgijskome veleposlaniku u Vatikanu službeni prosvjed. Policajci su u četvrtak pretražili prostorije nadbiskupije u gradu Malines-Bruxelles u Malinesu, sjeverno od Bruxellesa, radi prikupljanja dokaza u vezi s optužbama.

Nadbiskupija Malines-Bruxelles je sjedište Katoličke crkve u Belgiji. Od početka godine njezin nadbiskup je Andre-Joseph Leonard, belgijski primas i predsjednik Belgijske biskupske konferencije. Policija je tijekom devetosatnog pretresa zatvorila prostorije bruxelleske nadbiskupije u Malinesu, prekinuvši sastanak belgijskih biskupa te im je, tijekom pretresa, zabranila napuštanje prostorija i korištenje telefonskih veza, izvijestio je glasnogovornik Crkve. Pretražena je i rezidencija kardinala a, bivšega nadbiskupa koji je odstupio s dužnosti u siječnju. Policija je zaplijenila njegov kompjutor.

"Vatikan izražava šokiranost zbog načina na koji su jučer izvedeni pretresi te indignaciju zbog oskvrnuća grobnica" dvojice kardinala, stoji u priopćenju Vatikana. Nakon Irske, Njemačke, Sjedinjenih Država i Austrije, Katoličku crkvu u Belgiji pogodili su koncem travnja pedofilski skandali, s prisilnom ostavkom biskupa Brugesa koji je priznao da je u 1980-im spolno zlostavljao malodobnika iz svog okružja. U svibnju su belgijski biskupi zatražili oprost od žrtava svećenika pedofila "zbog agresije" ali i zbog šutnje crkvenog vrha.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 26.06.10. 10:20

U normalnim zemljama nema nedodirljivih.
Uostalom, gdje tražiti pedofile, ako ne tamo gdje ih dokazano ima?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika