03.07.2010. / 11:33

Autor: Hina

Novo suđenje bivšem argentinskom diktatoru Videli

Suđenje Videli je počelo 25 godina nakon povijesne osude protiv Videle i ostalih časnika vojne hunte. Videla je tada bio osuđen na doživotni zatvor, ali je ga je nakon pet godina pomilovao tadašnji predsjednik Carlos Menem. Odluka o pomilovanju je poslije proglašena neustavnom, čime je otvorena mogućnost za novo suđenje.

Sud u argentinskom gradu Cordobi započeo je novo suđenje bivšem diktatoru Jorgeu Rafaelu Videli i tridesetorici njegovih suradnika optuženih za zločine protiv čovječnosti tijekom vladavine vojne hunte u Argentini od 1976. do 1983. godine, javlja dpa.

Po tužiteljima, bivši diktator 84-godišnji Jorge Rafael Videla i ostali pripadnici hunte, terete se po više točaka optužnice za "uspostavu represivnog aparata državnog terora".

Videla i bivši general Luciano Benjamin Menendez posebice se terete za "teška ubojstva i mučenja političkih zatvorenika".

Suđenje je počelo 25 godina nakon povijesne osude protiv Videle i ostalih časnika vojne hunte. Videla je tada bio osuđen na doživotni zatvor, ali je ga je nakon pet godina pomilovao tadašnji predsjednik Carlos Menem. Odluka o pomilovanju je poslije proglašena neustavnom, čime je otvorena mogućnost za novo suđenje.

Aktivisti za ljudska prava su procijenili da je tijekom diktature ubijeno ili "nestalo" 30.000 ljudi.

Vezane vijesti

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika