04.07.2010. / 09:57

Autor: Hina

Komorowski ili Kaczynski: Poljaci u drugom krugu biraju novog predsjednika

U 38-milijunskoj Poljskoj, najvećoj bivšoj komunističkoj zemlji koja je ušla u EU, politiku provodi premijer, no predsjednik ima ovlasti predlagati i stavljati veto na zakone, imenovati mnoge dužnosnike i sukreirati vanjsku i sigurnosnu politiku

Bronislaw Komorowski pobijedio je u prvom krugu i prema anketama ima i malo vodstvo u drugom kruguBronislaw Komorowski pobijedio je u prvom krugu i prema anketama ima i malo vodstvo u drugom kruguDiljem Poljske u nedjelju ujutro otvorena su birališta za drugi krug predsjedničkih izbora na kojima se očekuje tijesna utrka između kandidata vladajuće stranke Bronislawa Komorowskog i oporbenog čelnika Jaroslawa Kaczynskog, prenose agencije.

Prema posljednjim anketama kandidat vladajuće Građanske platforme (PO) Komorowski (58) u maloj je prednosti pred konzervativcem Kaczynskim (61), bratom blizancem bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog koji je u travnju poginuo u padu zrakoplova kod Smolenska u Rusiji.

Otvoreno je 26 tisuća biračkih mjesta na koje je pozvan oko 31 milijun Poljaka s pravom glasa, prenosi agencija AFP.

U prvom izbornom krugu održanom 20. lipnja Komorowski je osvojio 41 posto glasova, pet posto glasova više od Kaczynskog.

Analitičari ipak ocjenjuju da će nedjeljni izbori biti nadasve neizvjesni. Većina predizbornih anketa davala je prednost Komorowskom od nekoliko postotaka, pa čak i do 13 posto glasova, ali ta se prednost smanjivala s približavanjem drugog izbornog kruga. Isto tako, ispitivanja javnog mnijenja često su znala podcijeniti potporu koju Kaczynski uživa među biračima.

U 38-milijunskoj Poljskoj, najvećoj bivšoj komunističkoj zemlji koja je ušla u EU, politiku provodi premijer, no predsjednik ima ovlasti predlagati i stavljati veto na zakone, imenovati mnoge dužnosnike i sukreirati vanjsku i sigurnosnu politiku.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika