06.07.2010. / 11:20

Autor: Hrvoje Šimičević

Antirecesijska strategija HDZ-a: Usta puna himne, želudac oslobođen hrane

Sadržaj intervjua s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem može ali i ne treba biti obična izmišljotina. Sve, naime, ovisi o tome kako gledate na njegove službene ispade.

U pokušaju da proniknemo u sadržaj mozga ministra Darka Milinovića, nakon što je rečeni doktor jučer pridodao ekonomskoj teoriji još jednu 'postmodernu' definiciju koja uključuje domoljublje, Nacional.hr naišao je na nadasve neočekivani intervju. Sadržaj toga opširnog intervjua, kao i sam mozak resornog ministra, može, ali vjerojatno ne treba imati veze s trenutačnom stvarnošću. Međutim, postoji niz neslužbenih informacija koje sugeriraju da se radi o službenom stavu Vlade...

Što je to 'hrvatska antikrizna strategija'?

Hrvatska antikrizna strategija je niz antirecesijskih poteza koje donosi politička kasta s ciljem da pobudi domoljubna čuvstva kod prosječnog hrvatskog civila. Ergo, nesmiljena borba protiv recesije striktno je emotivna kategorija, čije uništenje podrazumijeva proporcionalan rast nacionalnog osvještenja!

Moram priznati, nisam najbolje razumio vašu definiciju...

Čuveni ministrov performans u znak podrške vitezu NorcuČuveni ministrov performans u znak podrške vitezu NorcuBiti domoljub u antirecesijskim vremenima znači da većina građana ove države ima vrhunaravnu čast doprinositi veličanstvenoj pobjedi nacije nad još jednim Neprijateljem. Pritom, što je najuzbudljiviji dio 'hrvatske antikrizne strategije', u toj borbi nitko zapravo nije diskriminiran. Svi imaju privilegiju sudjelovanja u pravednom i oslobodilačkom ratu protiv srpsk....ovaj, recesijske nemani!

Ja se ispričavam, ali i dalje mi nije jasno. Otkuda u istoj rečenici domoljublje i recesija u Hrvatskoj?

Ne znam što tu ima biti nejasno!? Sjećam se da su, kada sam postao ravnatelj bolnice u Gospiću, plaće kasnile tri mjeseca. Tada sam vas, slično kao i danas, okupio i zamolio da razumijete u kakvom smo teškom stanju i ovom prilikom vam zahvaljujem što ste imali razumijevanja. Predložio sam vam tada da sami sebi smanjimo plaće između 10 i 15 posto kako bi riješili dubioze i to smo jedini u Hrvatskoj i učinili. Već za pola godine bili smo u stanju isplatiti u jednom mjesecu tri plaće. To je prava ljubav prema domovini, ali i realno sagledavanje stvarnosti. Zato tražim da i danas razumijete ovu tešku, ali ne i bezizlaznu situaciju u Hrvatskoj.

Nisu li sintagme poput domoljublja bile HDZ-ova neizostavna retorika za vrijeme 90-ih? Kakve veze domoljublje ima s negativnim fiskalnim kretanjima, ekonomskim sunovratima, nultom stopom izvoza i brutalno poražavajućim domaćim proizvodom (BPDP)?

Osvježavajući moment ministra Milinovića i don Anđelka KačunkaOsvježavajući moment ministra Milinovića i don Anđelka KačunkaVidite, tu leži ključ vašeg nerazumijevanja. Ratno stanje je razdoblje u kojem domoljublje može iskazati samo specifični sloj građanstva: u prosjeku je riječ o muškim osobama od 17 do 60 godina koji su zaduženi za držanje puške, patriotskim žurnalistima koji su zaduženi za dokumentiranje 'buduće hrvatske povijesti', božjim ljudima koji s oltara šire mržnju prema drugim entitetima i malobrojnim ženama koje obavljaju pozadinske sanitetske aktivnosti. Domoljublje u miru znatno je zahvalnija, što će reći 'omasovljenija' kategorija, a domoljublje u recesijskim vremenima - to je već ideal hrvatskog državotvorstva!

Na koji način je najbolje služiti Domovini u ratu protiv Svjetske Financijske Krize?

Zapravo, postoji najmanje milijun načina s kojima se može pomoći Domovini u ovim teškim vremenima. Da samo navedemo jedan reprezentativni primjer: od pravog patriota se trenutačno očekuje da što manje jede i što više radi. Na taj način će njegov smanjeni kućni budžet izdržati do kraja mjeseca. Ako se slučajno dogodi da osiromašeni budžet ne izdrži ovo razdoblje, pa uslijed toga poneki vojnik pogine u borbi protiv recesije i gladi, to samo znači da je on postao istinski prototip hrvatskog junaka. On je naime dao život za Domovinu! Ne treba ni spominjati da mrtva usta nije potrebno hraniti.

Moramo priznati da se dosad nismo susretali s ovakvim obrazloženjem antirecesijske politike, barem ne u inozemnim ekonomskim udžbenicima?


Zato što je, za razliku od zapadnog svijeta - kojim su odavno ovladali sotonski masonsko-homoseksualni lobiji - ekonomska teorija i praksa u Hrvatskoj podređena Državi samoj. Radi se o tome da svako kućanstvo postaje prva linija ratišta, bunker u kojem 'civilni vojnici' izlažu svoje gole želuce zbog Višeg Cilja. Zapravo, radi se o nekoj vrsti nacionalno pobuđenog mazohizma, koji se ponekad zna manifestirati anoreksijom, drastičnim padom težine, deficitom željeza u krvi, blagovanjem u kontejnerima i slično. U najkraćem, na djelu su individualne patnje koje će rezultirati skorim kolektivnim nacionalnim blagostanjem.

Dakle, po vašem mišljenju, radnici u Hrvatskoj nemaju previše izbora nego šutke podnositi sve posljedice antikrizne politike na vlastitoj koži?

I dalje vam nije jasno! Radnik u Hrvatskoj je prije svega Hrvat, a zatim radnik, odnosno svećenik, odnosno vojni pilot, odnosno liječnik, odnosno vodoinstalater, odnosno geodeta, odnosno lovočuvar, odnosno alkarski vojvoda. A ja ću sad vas pitati jedno pitanje: ima li što veličanstvenije u životu od prizora patnje prosječnog građanina koji trpi zbog Majke Domovine, dok se u pozadini, na laganom ljetnom povjetarcu, klatari hrvatska trobojnica, a kor od 4 milijuna statista jednoglasno pjeva svete stihove Lijepe Naše?

Čekajte, Vi zapravo sugerirate da će 'Lijepa naša' zaglušiti sve nezgodne zvukove koje proizvodi prazan želudac?

Tako je. Bravo! Konačno shvaćate poantu! Riječ je o takozvanom 'postratnom domoljublju'. Osim ovog oblika domoljublja, koji ima ograničeno trajanje jer se pojavljuje između dva rata, postoji i 'ratno domoljublje'. Uz ova dva domoljublja, u Hrvatskoj poznajemo i 'poratno domoljublje'

Gdje se u svoj toj vašoj kategorizaciji nalazi onih 800 tisuća građana koji su potpisali peticiju što se faktički protivi vašoj svetoj borbi protiv resecije? Mogu li se oni nazivati Hrvatima, odnosno domoljubima?

Vidite, to je dosta teško pitanje....Umjesto da izravno odgovorim, najbolje da ovdje postavim jedno retoričko pitanje, nakon kojeg će vam sve biti jasno. Dakle, zamislite što bi se dogodilo da je tijekom Domovinskog rata 800 tisuća Hrvata iz nekog razloga odlučilo da budu dezerteri? Kako bi sad Hrvatska izgledala, ako bi se uopće zvala tim imenom? Zapravo, ne znam kako bi izgledala, ali je činjenica da bi danas, prema mojim izračunima, bilo znatno manje od 500 tisuća pravih branitelja!

A što je s drugim manjinama, čiji pripadnici žive u Hrvatskoj, ali nisu te nacionalne pripadnosti?

Kako to mislite?

Pa, ako je svaki građanin u Hrvatskoj prije svega domoljub, odnosno Hrvat, što su onda Srbi, Mađari, Albanci, Slovenci i pripadnici drugih manjina koji žive u Hrvatskoj?

I dalje ne shvaćam vaše pitanje....

No dobro. Nije bitno...Nego, možete li objasniti što je 'poratno domoljublje', kojeg ste prije spomenuli?

To je oblik domoljublja u kojem se ja 2001. u centru Gospića lancima vežem za obližnju topolu, i to u znak prosvjeda protiv sužanjstva hrvatskog sokola Mirka Norca!

Da, sjećamo se tog performansa....Tad ste već tri godine bili na čelu Opće bolnice Gospić, gdje ste jučer održali dirljivi govor o domoljublju?

Tako je.

Podrazumijeva li taj domoljubni čin u svom konceptu i onih 50 leševa srpskih civila, koje je - što zapovijednom odgovornošću, što vlastoručnom izvedbom - potamanio Mirko Norac?

Ne! Potpuno ste pogrešno shvatili bit domoljublja! Domoljublje je prvenstveno čin iskazivanja ljubavi prema Domovini, što se u 'poratnim razdobljima' manifestira prosvjedovanjem protiv sužanjstva naših ratnih junaka! Kao što se u 'postratnim razdobljima' domoljublje manifestira kolektivnom žrtvom za bolje ekonomsko sutra!

Smatrate li onda da u oba slučaja, naime za posljedice recesije i za posljedice Norca trebaju odgovarati politički nadređenici, čije su naredbe i propusti uvjetovali ova dva autentična hrvatska fenomena?

Ovo već postaje blaga provokacija...Mislim da nije u redu ovo što govorite... No, i na to ću vam odgovoriti. U oba slučaja radilo se o oslobodilačkim a ne agresorskim akcijama, koje predvodi ili je predvodila službena vladina politika! Kako smo mogli znati da će do toga doći? Mislim, recesije? Uz to, valja nadodati kako nema velike razlike između izvršne vlasti u ratnom razdoblju i one u mirnodopskim vremenima. Mi donosimo odluke u kriznom štabu na Markovom trgu, a te odluke naposljetku izvršavaju hrvatski vojn..., ovaj, građani.

OK.....Jasno mi je što želite kazati. Nego, pustimo ove teške teme...Građani su dosta frustrirani činjenicom da samo oni podnose teret krize, dok vi, dakle politička elita, nemate ništa za izgubiti...

Eto vidite do kuda predstavnike medija dovodi neinformiranost! Vi, recimo, nemate blage veze da će se u Saboru danas raspravljati o smanjenju prava parlamentarnih zastupnika, odnosno da će se prionuti izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru!

Ozbiljno? Moramo priznati da nismo znali...O kakvim se izmjenama točno radi? Drastičnom rezanju plaća? Ukidanju povlaštenih mirovina? Mercedesi će biti zamijenjeni ekonomičnijim japanskim automobilima?


Ništa od toga! Zapravo nešto još gore! Od današnjeg dana, zastupnicima će vjerojatno biti ukinuto pravo na besplatan privatni(!) prijevoz u javnom prometu!

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 06.07.10. 11:44

He, he, he! Dobar si!


registracija
11/1/10

fluid, 06.07.10. 12:01

Rekoh već,Milinkovićeva inteligencija se odražava i na njegovoj antropološkoj slici.Tj.izgledu.Ta teorija je davno odbačena no on je očigledan izuzetak od pravila.Čovjek je stvarno mrak.Zato nam se svima i piše crno dok takvi kroje pravila ekonomije i ostaloga što bi trebalo procvasti Hrvatsku.Fuj.Nekada je doktor značilo pamet i poštovanje.Sada je to kontrapunkt.Što veća titula to veći lopov i negativac.Neka se ne osjećaju prozvani istinski nositelji titula koji nisu izgubili ljudskost ,stekavši razne titule svojim predanim radom.


registracija
28/5/10

ckane, 06.07.10. 13:32

@fluid.... u potpunosti se slažem i potpisujem.... pogledajte (s gađenjem) samo fizionomije tih glavurdi i možete samo zamisliti silinu i količinu kompeksa koje proizvode. Trebali bi kriminalno odgovarti samo zato što su toliko ružni !! Pogotovo jer plaše malu djecu. Doista kontrapunkt svemu što bi trebalo u normalnom svijetu definirati pamet i poštovanje, ali i poštenje. A kad ti isti likovi pokušaju definirati nova pridodana značenja domoljublju, onda je to prestrašno i gadljivo van svake, normalnom umu, podnošljive granice.


registracija
11/1/10

fluid, 06.07.10. 15:12

ckane.Davno sam naučio pronaći ljepotu(posebno dobrotu)u nelijepim,za oko,stvarima i likovima.I nemam predrasuda oko toga.Antropološki izgled nečega ili nekoga zaista nije pravilo da je to dobro ili loše.No ovi "naši"usudbeni likovi koji nam čine gebelovske usluge već 2o-ak godina,zaista toliko frustriraju svojom egoističnom kleptomanijom i nazadnim primitivizmom da jednostavno nemam lijepih usporedbi za njih.Nedokučivi su u ovom obliku demokracije i to nevjerovatno drsko zloupotrebljavaju.Teško je tako živjeti i zvati se civiliziranom osobom tj.život u civilizaciji.Niska nam je razina civilizacije a problem je što nivo određuju ONI.Zaista fuj!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika