Objavljeno u Nacionalu br. 765, 2010-07-13

Autor: Marko Biočina

Lukoil ponudio najbolje uvjete i počeo preuzimanje Crobenza

Nakon analize ponuda za preuzimanje Crobenza, koje su osim Lukoila podnijeli slovenski Petrol i slovački fond Slavia Capital, povjerenica natječaja odvjetnica Irena Pavičić Budek najboljom je ocijenila upravo ponudu ruske kompanije

NIKOLAJ IVČIKOV, šef Lukoila u Hrvatskoj, zasad ne želi komentirati tijek pregovora o kupnji
CrobenzaNIKOLAJ IVČIKOV, šef Lukoila u Hrvatskoj, zasad ne želi komentirati tijek pregovora o kupnji CrobenzaRuska naftna kompanija Lukoil glavni je kandidat za preuzimanje Inine tvrtke kćeri Crobenz, koju ta kompanija mora prodati na temelju odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Naime, nakon analize ponuda za preuzimanje Crobenza, koje su osim Lukoila podnijeli slovenski Petrol i slovački fond Slavia Capital, povjerenica natječaja odvjetnica Irena Pavičić Budek najboljom je ocijenila upravo ponudu ruske kompanije.

Na temelju toga sljedećih nekoliko dana nastavit će se pregovori s Lukoilom, s velikom vjerojatnošću da transakcija bude dogovorena do kraja tjedna. Prema neslužbenim informacijama, ponuda Petrola odbijena je zbog iznimno nepovoljnih financijskih uvjeta koje je slovenska tvrtka ponudila, dok je Slavia Capital ponudio znatno veći iznos, ali navodno je ocijenjeno da, kao i u prvom pokušaju prodaje Crobenza, ta tvrtka nije uspjela kvalitetno dokazati da ima dovoljno znanja i iskustva da unaprijedi poslovanje Crobenza. Budući da su u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja najavljivali da će se pri odabiru kupca voditi načelom da u što većoj mjeri potaknu razvoj tržišnog natjecanja, odluka da Crobenz prodaju Lukoilu može se smatrati logičnom.

Naime, ta tvrtka trenutačno posjeduje 21 benzinsku postaju, još dvije uskoro će biti otvorene, a ako se tomu pribroji 14 Crobenzovih postaja, može se zaključiti kako bi tom transakcijom izrastao novi jaki maloprodajni lanac koji bi mogao značajno zaoštriti konkurenciju na domaćem tržištu. Doda li se tomu da se radi o hrvatskoj podružnici goleme multinacionalne kompanije, razumno je vjerovati kako Lukoil ima dovoljno znanja i novca da nastavi razvijati poslovanje Crobenza i u budućnosti. Ipak, zasad još uvijek nije sigurno hoće li transakcija s Lukoilom biti i sklopljena. U suprotnom, pregovori će se nastaviti s ostalim ponuđačima.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 22.07.10. 11:56

INA PRODAJE NASE BOGATSTVO I NEDA CIJENU U JAVNOST,ahahahahahahah TKO JE HAPNUO-SDP-HDZ ili:::......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika