13.07.2010. / 09:28

Autor: Martina Čizmić

Šukerov 'uspjeh': Novo zaduženje od 13 milijardi kuna za pokrivanje deficita

Kako je ponosno istaknuo ministar financija Ivan Šuker, "ovo izdanje jasno pokazuje kako nam vjeruju na financijskom tržištu, vjeruju u politiku hrvatske vlade i gospodarstvo".

Ivan Šuker i Jadranka KosorIvan Šuker i Jadranka KosorPremijerka Jadranka Kosor sazvala je sjednicu Vlade samo dan nakon što je svoju ostavku objavila potpredsjednica Đurđa Adlešič. Iako se očekivalo da će se Vlada pozabaviti imenovanjem novog potpredsjednika i državnih tajnika, čija su mjesta ispražnjena odlaskom HSLS-a iz koalicije, na sjednici se raspravljalo o novom zaduživanju Hrvatske.

Točnije, radi se o tri izdanja obveznica ukupne vrijednosti nešto više od 13 milijardi kuna, a koje se izdaju kako bi se pokrilo refinanciranje kredita koji dolazi na naplatu te pokrio deficit u državnom proračunu.

Kako je ponosno istaknuo ministar financija Ivan Šuker, "ovo izdanje jasno pokazuje kako nam vjeruju na financijskom tržištu, vjeruju u politiku hrvatske vlade i gospodarstvo".

Ministar je istaknuo kako ne može točno reći "za što će se iskoristiti koji dolar", ali će se iskoristiti za pokrivanje tekućih potreba deficita.

"Mnogi nisu očekivali izdanje ovih obveznica, ali one će nam dati makroekonomsku stabilnost da provedemo sve potrebne reforeme", rekao je Šuker i dodao kako svi moraju poduzeti mjere kako bi se promijenili negativni trendovi.

Na domaćem tržištu država će izdati obveznice u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna i 650 milijuna eura, uz kamatu od 6,75 i 6,5 posto, s rokom dospjeća od 10 godina. Euroobveznice će biti izdane za američko tržište u vrijednosti od 1,25 milijardi dolara, također na rok od 10 godina.

Premijerka Kosor na kraju je istaknula kako rashodovna strana proračuna u 2010. godini iznosi 121,4 milijardi kuna, do čega na troškove za zaposlene otpada 18,5 posto, a mirovine 20 posto rashoda.

Na kraju se oglasio i potpredsjednik Uzelac koji je istaknuo kako ne bi dao potporu ovom zaduženju "da ne zna kako je to nužno zlo u datoj situaciji i time stvaramo uvjete za nastavak reformi".

Premijerka Kosor najavila je i kako će sljedeći tjedan u Vladi biti predstavljen prijedlog novog modela upravljanja državnom imovinom, nakon čega bi uslijedila njena prodaja odnosno privatizacija kojom bi se u državni proračun mogla sliti još koja kuna.

Vezane vijesti

Janša: Uvođenje euroobveznica nije realno

Janša: Uvođenje euroobveznica nije realno

Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je u četvrtak nerealnima prijedloge za uvođenje euroobveznica kao rješenje za krizu u eurozoni. "Do uvođenja… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 13.07.10. 10:17

Jao,kada kišobran krene iz guze !


registracija
27/8/09

Lujo1, 13.07.10. 10:50

1. Na ovakve idiotske izjave čovjek mora (oprostite kaj psujem) popizditi načistu!
2. Ovaj "gospon" na sliki je jako sličan onom al kaponeu, a tak se i ponaša!
3. Kaj je napravila ova "Vlada" na pokretanju proizvodnje, odnosno stvaranju uvjeta za pokretanje proizvodnje?!
4. Jeb*m mater svakom ko zadužuje moje unuke i praunuke samo zato kaj je sve pokral, kaj ne želi oduzeti sve pokradeno i kaj rezonira: "Pa mene za 15-tak let i tak nebu bilo na ovom mestu, pa nek se koprca taj ko bu bil!"
5. Molim neku udrugu normalnih ljudi (ne znam koji su to više u ovoj upropaštenoj Domovini) nek objavi "gradu i selu" kak hrvatski narod ne priznaje nikakva "priznanja" koja se očituju u dobivanju kredita od nekih belosvetskih masona i pljačkaša, a koja zatraže ovi naši bolesnici u Vladi.
6. Imali smo prigodu osamostaljenjem postati druga Švicarska, a kaj su nam napravili razni šukeri?!

Čovek više jednostavno ne zna kaj bi rekel i mislil.
A uzelca, naravno razmem. RH treba "aktivirati velike potencijale u nekretninama" kaj će reči rasprodati zemlju po četvornom hvatu, a novac lopovima u džep (ko i do sada) i - NEMA VIŠE HRVATSKE!! E moj uzelac - sjajna ti je ideja, al probaj ju plasirati u Srbiji!!


registracija
30/6/10

petrus7, 13.07.10. 12:01

crkao dabogda skupa s bjeloglavom kokoši


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 13.07.10. 12:19

Uspjeh? Ne bih to tako nazvao,kako moze zaduzenje biti Uspjeh?Kako?Objasnite mi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika