Objavljeno u Nacionalu br. 766, 2010-07-20

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL Report

SDP nova meta gomile iz Varšavske

Okupljanje protivnika Horvatinčićeva projekta na Iblerovu trgu prve su demonstracije ispred središnjice SDP-a u posljednjih deset godina otkako su na vlasti u Zagrebu

PONIŽENJE ZA MILANOVIĆA Bijesna gomila, u kojoj je bio i glumac Vili Matula,
predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću vikala je 'lažove, lažove!'PONIŽENJE ZA MILANOVIĆA Bijesna gomila, u kojoj je bio i glumac Vili Matula, predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću vikala je 'lažove, lažove!'Kada se u kasno poslijepodne u petak 16. srpnja približno tisuću nervoznih demonstranata okupilo ispred središnjicom SDP-a na Iblerovu trgu, postalo je jasno kako socijaldemokrati počinju gubiti podršku javnosti u Zagrebu. Povod je poznat - SDP nije spriječio izgradnju poslovno-stambenog kompleksa na Cvjetnom trgu i podzemnog parkirališta u Varšavskoj, i sve je više onih koji su uvjereni da su i socijaldemokrati uvučeni u korupcijsku hobotnicu. Srdžbu okupljenih najjače je osjetio Zoran Milanović koji je morao izdržati uzvike “lažove, lažove”. Bile su to prve demonstracije ispred sjedišta socijaldemokrata, koji su posljednje desetljeće na vlasti u Zagrebu, i one pokazuju kako se u jednom dijelu lijevo liberalne javnosti prema njima počinje mijenjati percepcija.


U prošlosti je stigmu korumpiranosti nosio Milan Bandić, ali SDP je još iz vremena Ivice Račana uglavnom doživljavan kao stranka čije se članove ne može korumpirati. Sudeći po najnovijim reakcijama, dio javnosti tako više ne misli. Jer koliko god SDP ima najviše gradskih vijećnika, sada je očito da se na ljevici počinje stvarati alternativa, koje se pribojava i znatan broj pripadnika vrha Socijaldemokratske partije. To je sada postao ozbiljan sukob na ljevici u kojem heterogena građanska grupacija, sastavljena od donedavno marginalnih nevladinih udruga, želi postati politički faktor i utjecati na situaciju u Zagrebu. Kako amortizirati novonastalu prijetnju ovog će ljeta biti glavni zadatak za Zorana Milanovića i SDP. Iz rakursa nevladinih udruga Zelena akcija i Pravo na grad, ali i pojedinaca poput Vilija Matule i Urše Raukar, esdepeovci su postali njihovi politički neprijatelji. Tu je i Josip Kregar koji želi opet pokušati postati gradonačelnik, a da bi to postigao, potrebno je diskvalificirati glavne SDP-ove kandidate Borisa Šprema i Miranda Mrsića. Još uvijek je prerano za nagađanja hoće li glasove ove populacije pokupiti pojedine stranke kao što su HNS i HSLS ili će se neformalni Pokret za Varšavsku s vremenom transformirati u novu političku alternativu, ali potpuno je jasno da bi u budućnosti SDP-u mogli nanijeti popriličnu štetu. To prihvaćaju i mnogi u socijaldemokratskom vodstvu.

“Treba biti realan, SDP je vladao u Zagrebu kada su donijete izmjene Generalnog urbanističkog plana koji je Tomislavu Horvatinčiću omogućio izgradnju rampe i podzemne garaže u Varšavskoj ulici, a to znači da ne možemo pobjeći od vlastite odgovornosti. Strateški cilj SDP-a jest izazivanje prijevremenih izbora i smjena sadašnje vlade koja loše vodi Hrvatsku, i umjesto da se posvetimo obračunu s HDZ-om, prisiljeni smo braniti se u našem najjačem uporištu kakav je Zagreb.”

Tim je riječima jedan od najvažnijih SDP-ovih političara tijekom razgovora koji smo vodili ovog vikenda sažeo generalno raspoloženje koje posljednjih dana vlada u vodećoj opozicijskoj stranci. Problem s kojim se suočava SDP djeluje poput začaranog kruga. S jedne strane, barem desetak članova stranačkog vodstva u privatnim razgovorima ističe kako “Projekt Cvjetni trg izgleda vrlo dobro, a Horvatinčić ima sve potrebne dozvole”, no isto su tako svjesni da bi im bilo kakav javni pokušaj obrane projekta u sadašnjoj situaciji nanio veliku političku štetu. SDP je u nezgodnoj situaciji i jer je na vlasti u Zagrebu dok Grad financira rampu čijoj se izgradnji protive brojni građani.

BANDIĆ ZA PROJEKT
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić promijenio je urbanistički plan grada kako bi išao na ruku planovima HorvatinčićaBANDIĆ ZA PROJEKT Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić promijenio je urbanistički plan grada kako bi išao na ruku planovima HorvatinčićaOsim toga, Tomislav Horvatinčić je blizak s gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je SDP-ov neprijatelj broj jedan u gradu Zagrebu. Ukratko, gotovo svi relevantni članovi SDP-a misle kako prosvjedi imaju teško sagledive reperkusije na njihov položaj u idućem razdoblju. Svjesni su kako je zbog Varšavske otvorena nova fronta čija je moguća posljedica gubitak dijela birača koji redovito glasuju za ljevicu.

“Puno je demagogije u istupima naših kritičara, ali nisam sklon njihovu omalovažavanju. Među njima je dosta opinionmakera i osoba čija se riječ poštuje u javnosti, i zato moramo ozbiljno razmisliti kako ćemo kontrolirati štetu”, smatra sugovornik Nacionala. Izgleda kako je Milanović trenutačno jedini član stranačkog vrha koji je uvjeren da prosvjedi zbog Varšavske ulice neće nanijeti štetu SDP-u. Za razliku od svojih suradnika koji smatraju kako tisuću onih koji sudjeluju na demonstracijama predstavljaju nekoliko desetaka puta veći broj Zagrepčana, on je uvjeren da se radi o relativno malenoj skupini koja svoja stajališta nije sposobna artikulirati na konstruktivan način.

Neki u vrhu SDP-a koriste termin “bukači” kako bi opisali prosvjednike predvođene Zelenom akcijom i Pravom na grad. Iz SDP-ove pozicije radi se o “prodavačima magle”, a Vilija Matulu i Uršu Raukar se opisuje kao osobe koje u cijeloj priči imaju privatne interese. U neformalnim razgovorima Milanović često podsjeća kako početkom 2008. njegovi suradnici u Gradskoj skupštini nisu podržali Bandića kada je mijenjao GUP i tako Horvatinčiću omogućio izgradnju garaže u Varšavskoj ulici. Milanoviću se sada osvećuje to što je dvije godine odbijao prijedlog da izbaci Bandića iz SDP-a, i zato nisu neosnovane kritike u kojima se podsjeća da je i on odgovoran za Varšavsku. Isto tako, postavlja se pitanje zašto njegova sedmorka u Gradskoj skupštini nije glasovala protiv Bandićevih izmjena GUP-a, nego su ostali suzdržani. Suzdržano glasovanje izvana djeluje poput demagogije i političke trgovine po principu “ne diram te, ne diraj me”.

Tako rezoniraju stotine demonstranata koji su predsjedniku SDP-a vikali da je lažljivac, ali i sve veći dio javnosti koji je zgrožen ponašanjem hrvatskih političara. u sdp-u se brane da, ako su prije nekoliko godina i “zakuhali” problem s Varšavskom, još od 2007. ne može ih se povezivati s Bandićem i Horvatinčićem. Sve je počelo 2006. kada je donesen Generalni urbanistički plan; uz brojne kompromise, na temelju trogodišnje rasprave u kojoj su sudjelovali stručnjaci raznih struka, stranke, udruge i građani, zaključilo se da se u blokove može intervenirati samo vrlo pažljivo i ograničeno. Kada je Horvatinčiću propao pokušaj otkupa zgrade Stomatološkog fakulteta, gdje se trebao nalaziti izlaz na Gundulićevu ulicu, Bandić mu je odlučio omogućiti izgradnju velikog podzemnog parkirališta u Varšavskoj i to je postao uvod u sukob između Milanovićevih i Bandićevih ljudi unutar SDP-a. U siječnju 2008. pobijedio je Bandić, no protivnici izgradnje u Varšavskoj za sve okrivljuju Zorana Milanovića. Na sjednici poglavarstva što je održana nekoliko dana prije glasovanja u Gradskoj skupštini djelomično je prihvaćen amandman SDP-ova zastupnika Jurice Meića, koji je tražio da se investitoru Tomislavu Horvatinčiću gradnja uvjetuje osiguranjem dovoljnog broja parkirnih mjesta za cijeli projekt. Do tada je Milan Bandić garažu proglasio javnim interesom, a kao argument je naveo da Zagreb slijedi europske metropole koje su svoj promet riješile upravo podzemnim garažama u samom gradskom središtu.

I dok 2007. nije uspio provesti izmjene GUP-a, 31. siječnja 2008. Bandić je napokon pobijedio i osigurao izgradnju podzemne garaže u Varšavskoj ulici. Sjednici na kojoj se odlučivalo o izmjenama GUP-a prisustvovalo je 39 vijećnika i ostala je zapamćena po podjeli unutar SDP-a, gdje je jedna grupa vijećnika stala uz Milana Bandića, a druga se priklonila Zoranu Milanoviću. Sedmorica Milanovićevih vijećnika odlučili su ostati na glasovanju i u političkom smislu SDP-u je nanesena golema šteta. Da su izišli iz vijećnice, pokazali bi kako su raskrstili s Bandićem, i vjerojatno izazvali raskol u gradskom SDP-u. Ali u to vrijeme Milanović se spremao za stranačku izbornu konvenciju, a budući da je tri mjeseca prije izgubio parlamentarne izbore, nije želio otvoreni okršaj s Bandićem. Tadašnje taktičko nadmudrivanje s Bandićem sada iskorištavaju protivnici Milanovića, a sve kako bi pokazali da on, u stvarnosti, nije drukčiji od zagrebačkoga gradonačelnika. u siječnju 2008. za izmjene GUP-a glasovala su 23 vijećnika. Suzdržani su ostali Ivo Josipović, Mirando Mrsić, Igor Dragovan, Jurica Meić, Neven Mimica, Ivana Mlinar i Iva Prpić. Bandiću je trebala bilo kakva većina i zato je osobno nagovorio hadezeovce Marija Zubovića i Asju Bebić da ne prisustvuju glasovanju, a tadašnja tajnica skupštine i bliska Bandićeva suradnica Greta Augustinčić-Vukičević Josipoviću i Mrsiću sugerirala je da za vrijeme glasovanja otiđu na WC. Oni su to odbili, ali GUP je prošao zahvaljujući glasovima Davora Šukera i Ivice Perkovića iz HDZ-a kao i vijećnika HSU-a, HSS-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac. Iako je premijerka Jadranka Kosor prošli tjedan izjavila kako je za aferu Varšavska isključivo odgovoran SDP, kao tadašnja šefica zagrebačkog HDZ-a ona nije imala ništa protiv Šukera i Perkovića koji su podržali izmjene GUP-a. sadašnja situacija ipak je mnogo teža za SDP koji vlada Zagrebom, negoli za u glavnom gradu opozicijski i prilično neutjecajni HDZ.

GLUMICA URŠA RAUKAR, jedan od
medijski najeksponiranijih prosvjednika,
oštro se suprotstavila Zoranu MilanovićuGLUMICA URŠA RAUKAR, jedan od medijski najeksponiranijih prosvjednika, oštro se suprotstavila Zoranu MilanovićuEsdepeovci će još jednom pozvati državne institucije da preispitaju cijeli slučaj, međutim i njima je jasno da Horvatinčić ima sve potrebne dokumente i smije nastaviti s radovima. Uostalom u veljači ove godine Zoran Milanović je podržao gradnju na Cvjetnom trgu, uz objašnjenje da se sve moglo drukčije riješiti. “Godinama traje rasprava o projektu Cvjetni prolaz, digla se velika prašina uoči izbora, ali treba reći da je odluka o njemu donesena kada je sastav u Skupštini bio drukčiji. Ja ne dovodim u pitanje izgradnju, ali trebalo je imati veći osjećaj za mjeru, odnosno da se ne ide na ekstreman profit, nego na dobar profit. Činjenica je da je bilo podilaženja investitoru, ali sve je u rukama resornog ministarstva koje kontrolira HDZ i vidjet ćemo hoće li ono ići na ruku investitoru”, kazao je prije pet mjeseci Milanović. Prošli petak osobno je morao podnijeti reakcije nervoznih prosvjednika koji smatraju kako ih je SDP izdao i priklonio se pobornicima gradnje na Cvjetnom i u Varšavskoj. U biti to je točno, ali u SDP-u nemaju hrabrosti to javno izgovoriti, kao što početkom 2008. nisu imali snage biti protiv Horvatinčića i Bandića, nego su ostali suzdržani. Problem je u tome što je u hrvatskoj politici suzdržanost ono što se uličnim rječnikom naziva muljanje.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 24.07.10. 12:33

za SDP --BOLJE OBJAVITE SVOJE RACUNE VANI DA NAROD SAZNA TKO STE I STO STE.........


registracija
12/7/10

Ivandija, 26.07.10. 20:13

SVICA -CIPAR-MALEDIVEN ITD:::SKROVISTA SU NAJVECIH ZIRORACUNA U POVJESTI NA KOJIMA SDP ---SKRIVA PARE::USKORO CE U HRVATSKU I PRVI --CD---sa imenima TAJKUNA.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika