21.07.2010. / 07:28

Autor: Martina Čizmić

Istraživanje AZTN: Konzum vodi glavnu riječ u trgovini na veliko i malo

Značajani rast, kako prihoda, tako i tržišnog udjela u 2009. godini bilježe Plodine, Kaufland, Lidl te Dinova-Diona što je nastavak trenda iz prethodne 2008. godine, dok su tržišni udjeli Mercatora - H, Bille i Getroa u padu

Konzum je i dalje najveći trgovački lanac u HrvatskojKonzum je i dalje najveći trgovački lanac u HrvatskojIako je kupovna moć građana u padu zbog krize i recesije već dulje od godinu dana, trgovci na veliko i malo još uvijek mogu zadovoljno trljati ruke. Hrvatska je i dalje meka za trgovačke lance, bez obzira bavili se oni trgovinom na malo ili na veliko.

Naime, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja objavila je svoju analizu tržita distributivne trgovine mješovitom robom u 2009. godini i otkrila najveće poduzetnike u trgovačkoj braniši u Hrvatskoj.

Konzum predvodi trgovinu na veliko, slijedi ga Metro

Od ukupno 54 poduzetnika koja se nalaze na hrvatskom tržišsu, ostvaren je ukupni prihod u 2009. godini u visini od 6,7 milijardi kuna. Najveći tržišni udio ostvario je poduzetnik Konzum d.d., a slijedi ga poduzetnik Metro Cash& Carry. Oba poduzetnika u 2009. godini bilježe pad prihoda u odnosu na 2008. godinu. Za trgovinu na malo, rezultati istraživanja pokazuju da je ukupno ostvareni prihod svih poduzetnika iz uzorka na tržištu trgovine na malo u 2009. godini iznosio 28,3 milijardi kuna što je za oko 2 posto manje od prihoda ostvarenog u 2008. godini.

Najveći prihod kao i tržišni udio i nadalje ima Konzum, a zatim slijede Plodine, Kaufland Hrvatska, Mercator-H, Billa, Lidl, Kerum, Dinova - Diona, Tommy i Getro. Značajani rast, kako prihoda, tako i tržišnog udjela u 2009. godini bilježe Plodine, Kaufland, Lidl kao i Dinova-Diona što je nastavak trenda iz prethodne 2008. godine, dok su tržišni udjeli Mercatora - H, Bille i Getroa u padu.

Rezultati istraživanja pokazuju da je tržište trgovine na malo umjereno koncentrirano, s time da se u 2009. godini uočavaju naznake rasta koncentriranosti prvih deset poduzetnika u odnosu na 2008. godinu.

Vezane vijesti

AZTN nije nezakonito postupala pri ocjeni koncentracije Ina/Mol

AZTN nije nezakonito postupala pri ocjeni koncentracije Ina/Mol

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) nije nezakonito postupala pri ocjeni koncentracije Ina/Mol, priopćila je danas ta Agencija na svojim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika