22.07.2010. / 17:56

Autor: Hina

Srbija: Nikad nećemo priznati Kosovo; SAD: Europa mora stati iza odluke suda

Američki mediji u izvješćima o odluci Međunarodnog suda pravde ocjenjuju da će ona, iako je neobvezujućeg karaktera, potaknuti proces priznavanja neovisnosti Kosova, jer su mnoge države čekale pravorijek ICJ-a

Vuk Jeremić; Foto: ReutersVuk Jeremić; Foto: ReutersSrbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u četvrtak je, nakon izricanja mišljenja ICJ-a o legalnosti kosovske neovisnosti, izjavio kako kako Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova.

Jeremić je u obraćanju novinarima u Den Haagu, gdje je vodio izaslanstvo svoje zemlje, kazao kako Srbija mora nastaviti s principijelnom politikom i svojom mirnom diplomatskom i političkom borbom za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Pred nama su teški dani, pred nama su velika iskušenja, ali to nije prvi put. Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost svuda na teritoriju pokrajine, od presudne je važnosti da naši građani ne nasjedaju na bilo kakve provokacije, ukoliko ih bude, i od presudne je važnosti da zadržimo staloženost, upornost i odlučnost i da u nastavku ove borbe ostanemo jedinstveni", kazao je šef srbijanske diplomacije.

Kosovo poručilo Srbiji: Smatrajte nas suverenom državom

Međunarodni sud pravde: 'Kosovska neovisnost je legalna'

Danas smo čuli samo tehničko mišljenje ICJ-a, a nismo čuli je li tko imao pravo na odcjepljenje, rekao je Jeremić, najavivši da će se prava rasprava o tome voditi u Općoj skupštini UN-a.

SAD podržao odluku

Sjedinjene Države u četvrtak su pohvalile pravorijek Međunarodnog suda prave (ICJ) kojim je potvrđena legalnost proglašenja neovisnosti Kosova i pozvale europske zemlje da se "ujedine" iza Kosova. U svom je pravorijeku sud UN-a koji rješava sporove među državama odbacio tvrdnju Beograda da proglašenje neovisnosti Kosova od Srbije 2008. nije imalo pravnu osnovu, utvrdivši da Kosovo time nije prekršilo međunarodno pravo jer u njemu ne postoji "zabrana proglašenja neovisnosti".

"Pravorijekom ICJ-a snažno je utvrđeno da je proglašenje neovisnosti Kosova legalno i mi podržavamo taj pravorijek", izjavio je glasnogovornik američkog State Departmenta Philip Crowley, kako prenose američke TV postaje. "Sada je vrijeme za Europu da se ujedini oko zajedničke budućnosti", kazao je Crowley, aludirajući na podijeljenost unutar Europske unije oko priznanja neovisnosti Kosova.

Američki mediji u izvješćima o odluci Međunarodnog suda pravde ocjenjuju da će ona, iako je neobvezujućeg karaktera, potaknuti proces priznavanja neovisnosti Kosova, jer su mnoge države čekale pravorijek ICJ-a. Također se ocjenjuje da mišljenje suda može postati presedan za separatističke regije diljem svijeta. Kosovo je do danas priznalo 69 zemalja, uključujući SAD i većinu članica EU-a, dok je Rusija predvodila zemlje koje su se protivile međunarodnom priznanju Kosova.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 22.07.10. 18:24

ne morate vi priznati, to je svijet napravio. Budete ni vi priznali ako ikada uđete u EU. Kosovo je slobodno i neovisno. Još samo sandžak i vojvodina i ja ću biti presretan.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika