27.07.2010. / 14:21

Autor: Hina

Sindikati protiv prodaje državnih udjela u tvrtkama bez socijalne klauzule

Prema napisima iz nekih medija Vlada se odriče socijalne klauzule kako bi lakše prodala 59 državnih poduzeća, a pokaže li se to točnim bez posla bi, prema procjenama medija, moglo ostati sto tisuća ljudi

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem pismu premijerki Jadranki Kosor ističu kako su neugodno iznenađeni vijestima iz medija kako hrvatska Vlada namjerava prodati državne udjele u tvrtkama bez socijalne klauzule te poručuju kako o najavljenoj prodaji prije trebaju raspraviti socijalni partneri.

Krešimir SeverKrešimir Sever"Smatramo kao pitanje najavljene prodaje državnih udjela u vlasništvu poduzeća treba prije početka provođenja biti raspravljeno između Vlade RH i socijalnih partnera, a pogotovo zbog najave ukidanja socijalne klauzule", navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Prema napisima iz nekih medija Vlada se odriče socijalne klauzule kako bi lakše prodala 59 državnih poduzeća, a pokaže li se to točnim bez posla bi, prema procjenama medija, moglo ostati sto tisuća ljudi.

Iz NHS-a ističu kako su neugodno iznenađeni vijestima iz medija da Vlada, kao upraviteljica narodnom imovinom u Republici Hrvatskoj, namjerava prodati bez socijalne klauzule državne udjele u vlasništvu tvrtki te naglašavaju da se radi "o državnim, dakle narodnim tvrtkama u kojima narod, a ne Vlada RH ima vlasničke udjele".

Vlada samo u ime naroda, hrvatskih građana upravlja tom imovinom, a to, napominju iz NHS-a, znači da imovinom treba upravljati tako da joj se vrijednost ne smanjuje, da se imovina ne upropaštava.

"Ta imovina nije nastala sama po sebi, niti sama iz sebe nego su je stvorili radnici. Ako je upropaštavana onda su je upropaštavale loše uprave, loš menadžment koji je u tvrtke u većinskom državnom vlasništvu postavljala vlada, svejedno koja", navode iz NHS-a i dodaju kako su vlade imale utjecaja i na uprave tvrtki u kojima je Republika Hrvatska manjinski suvlasnik.

Iz tog sindikata također ističu kako je potpuno neprimjereno i neprihvatljivo tu narodnu imovinu rasprodavati bez obveze novih vlasnika o zadržavanju radnika, makar još neko vremensko razdoblje.

"Vlada upravo iz obveze prema narodu kao vlasniku i prema narodu kao stvaratelju tih dobara nema pravo ponašati se kao najneoliberalniji kapitalist i odricati se radnika u korist kapitala", navodi NHS u pismu premijerki Kosor.

Vezane vijesti

Britanci 'blokirali' Inu

Britanci 'blokirali' Inu

Britanski regulator zadužen za nadzor financijskih usluga onemogućio je kupnju dionica Ine na Londonskoj burzi, izvještava Novi list. Na stranicama… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika