27.07.2010. / 19:20

Autor: Hina

Dodik: RS će slijediti politiku Srbije prema Kosovu

Predstavnici oporbenih stranaka u RS-u optužili su Dodika kako je organiziranjem sastanka o Kosovu "zloporabio svoj položaj u predizborne svrhe"

Milorad DodikMilorad DodikStranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je dio vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini, nastavit će podupirati politiku Srbije prema Kosovu bez obzira na mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ), potvrdio je u utorak predsjednik SNSD-a i vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

"Zaključili smo da trebamo pratiti politiku Srbije u tome pitanju imajući u vidu naše posebne i paralelne veze sa Srbijom, kao i naše pravo da se tako politički odnosimo prema važnim pitanjima u regiji", izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

To je rekao nakon sastanka s predstavnicima nekoliko manjih političkih stranaka iz RS-a, na kojem se raspravljalo o stanju u regiji nakon objavljivanja mišljenja ICJ-a koji je procijenio kako proglašenje kosovske neovisnosti nije protivno međunarodnom pravu.

Dodik je o statusu Kosova kanio razgovarati s predstavnicima svih bitnih stranaka sa srpskim predznakom, no utjecajnije oporbene stranke odbile su njegov poziv.

Dodik je objasnio kako vlasti RS-a neće dopustiti da ih se natjera na priznanje Kosova unatoč stajalištu brojnih utjecajnih zapadnih zemalja da se mišljenjem ICJ konačno rješava kosovsko pitanje.

Predstavnici oporbenih stranaka u RS-u optužili su u utorak Dodika kako je organiziranjem sastanka o Kosovu "zloporabio svoj položaj u predizborne svrhe".

"Granice na Balkanu nisu određene. Ta vrsta strategije našeg naroda, koji živi i ovdje u RS-u i šire, treba biti predmetom rasprave onih koji mogu dati odgovore na ta pitanja, a odgovore može dati samo RS, a ne jedna politička partija ili jedan pojedinac makar to bio Milorad Dodik", kazao je novinarima potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Božidar Bojić objašnjavajući zbog čega se SDS nije odazvao Dodikovu pozivu.

Bojić je dodao kako SDS i dalje stoji iza rezolucije Narodne skupštine RS-a iz veljače 2008. kojom je predviđena provedba referenduma o neovisnosti tog entiteta kad veći broj zemalja članica Ujedinjenih naroda prizna Kosovo.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika