28.07.2010. / 08:04

Autor: Martina Čizmić

I Hrvati na WikiLeaksu: MORH prešutio pravu ulogu naših vojnika u Afganistanu

Nije rijetkost da naši vojnici izlaze i na uviđaje nakon eksplozija, a često se nađu i na meti talibana

WikiLeaks baca novo svjetlo na sudjelovanje Hrvata u AfganistanuWikiLeaks baca novo svjetlo na sudjelovanje Hrvata u AfganistanuNakon što su na internetskoj stranici WikiLeaks objavljeni povjerljivi dokumenti iz Pentagona, a koji se odnose na vojne operacije u Afganistanu u posljednjih šest godina, na vidjelo su izašle i neke zanimljive informacije vezane uz sudjelovanje Hrvatske vojske.

Među 92 tisuće objavljenih tajnih dokumenata, u 13 je slučajeva opisano djelovanje hrvatskih vojnika u vojnim operacijama. S obzirom na to da su do sad hrvatski vojnici uvijek bili hvaljeni kao izuzetno spremni i dobro obučeni, a MORH je tvrdio da nikad nisu bili uključeni u vojnu misiju, već samo u misiju održavanja mira, ovi dokumenti bacaju novo svjetlo na njihovu ulogu.

Kako piše Jutarnji list, objavljeni dokumenti ipak ne navode sve situacije u kojima su se našli hrvatski vojnici. Neke akcije hvatanja pripadnika Al-Kaide koje su obavili naši vojnici nisu ni spomenute, a također nije navedeno ni ranjavanje nekih naših vojnika. No, to se može objasniti činjenicom da u to vrijeme Hrvatska nije bila članica NATO-a.

Dokumenti u kojima se spominju Hrvati uglavnom opisuju događajeoko hrvatskih timova za obuku afganistanske vojske i vojne policije. Zanimljivo je da se ne navode aktivnosti hrvatskih vojnika u Kabulu, iako u glavnom gradu Afganistana borave u vojnoj bazi.

Među događajima o kojima hrvatska javnost nije imala pojma, najviše se ističe događaj prilikom kojeg je ranjen jedan hrvatski vojnik i to u prijateljskoj vatri. Kako stoji u dokumentu, američki je vojnik ispalio granatu koja je letjela prekratko te su šrapneli nastali nakon eksplozije lakše ozllijedili i američkog i hrvatskog vojnika.

MORH nikad nije specificirao točno što hrvatski vojnici rade u sklopu ISAF-ovih snaga u Afganistanu. Pregledom ovih dokumenata, očito je da Hrvati nemaju tako jednostavne zadaće kao što je obuka afganistanskih vojnika i policajaca.

Istina, obuka Afganistanaca im je primarna zadaća, ali su i patrolirali, izviđali teren, komunicirali s pripadnicima lokalnih plemena i prikupljali informacije o kretanju talibana. Nije rijetkost da naši vojnici izlaze i na uviđaje nakon eksplozija, a često se nađu i na meti talibana.

Treba istaknuti kako na Wikileaksu nisu objavljeni dokumenti iz 2010. godine koji bi mogli otkriti još poneku situaciju u kojoj su hrvatski vojnici morali borbeno djelovati, pa nije isključeno da ćemo i ubuduće zahvaljujući Amerikancima otkrivati što naši vojnici rade u Afganistanu.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 28.07.10. 10:59

GLUPOG TEXTA -PA NISU VALJDA OTISLI NA GODISNJI--U RATU SE GINE --STA TU TREBA OBJASNJAVATI.......SVI SU TAMO OTISLI OPLJACKATI AFGANISTAN ::::ahhahhahahah


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika