03.08.2010. / 19:27

Autor: Hina

Poljaci spriječili premještanje križa postavljenog u spomen na poginulog predsjednika

Jacek Michalowski, predstojnik predsjednikova ureda, rekao je novinarima da se križ u utorak neće dirati. Zasad se ne zna hoće li vlasti utvrditi novi datum za njegovo preseljenje

Poljaci su prosvjedovali ispred Predsjedničke palače (Reuters)Poljaci su prosvjedovali ispred Predsjedničke palače (Reuters)Pristaše pokojnog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog u utorak su primorali vlasti da odustanu od planiranog premještanja golemog drvenog križa podignutog njemu u spomen ispred predsjedničke palače.

Kaczynski, njegova supruga Marija i još 94 osobe, uglavnom viši politički i vojni dužnosnici, poginuli su 10. travnja u padu zrakoplova u Rusiji, što je Poljsku zavilo u tugu i dovelo do prijevremenih predsjedničkih izbora.

Križ koji je podignut nakon nesreće postao je mjesto kamo ljudi dolaze položiti cvijeće i svijeće. Najavljeno preseljenja križa u obližnju crkvu svete Ane razgnjevilo je pristaše Kaczynskog.

Jacek Michalowski, predstojnik predsjednikova ureda, rekao je novinarima da se križ u utorak neće dirati. Zasad se ne zna hoće li vlasti utvrditi novi datum za njegovo preseljenje.

Moćna Katolička crkva u Poljskoj podijelila se oko pitanja križa. Dok su neki za njegovo premještanje jer se cijela stvar odveć ispolitizirala, drugi ističu da mora ondje ostati kao simbol vjere poljskih katolika.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 03.08.10. 21:58

AVION JE OBOREN --SVI TO ZNAJU OSIM KOMUNJARA ,ahahhahahahahahahh


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika