03.08.2010. / 19:47

Autor: Martina Čizmić

Ban Ki-moon: Situacija na Kosovu je za sad stabilna

"Sada je na Glavnoj skupštini da odluči što će učiniti s mišljenjem Međunarodnog suda", istaknuo je glavni tajnik

Ban Ki-moonBan Ki-moonVijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda započelo je raspravu o stanju na Kosovu. Nakon uvodnih riječi, svoje je viđenje situacije iznio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

On je u izvješću istaknuo kako je situacija na Kosovu za sad, relativno stabilna. No, upozorio je kako i dalje postoji rizik od nestabilnosti, prije svega na samom sjeveru zemlje. Izrazio je zabrinutost nedavnim događajima u Mitrovici. Podsjetimo, tada je napadnut srbijanski zastupnika, a morao je intervenirati i KFOR. On je dodao kako bi takvi incidenti mogli dovesti do destabilizacije i daljnje podjele među stanovnicima Kosova.

Glavni tajnik posebno je naglasio žaljenje što unatoč uloženim naporima nije došlo do približavanja Beograda i Prištine te ih je još jednom pozvao da započnu dijalog o svakodnevnim problemima stanovnika Kosova, kao što su poboljšanje uvjeta života.

Baš kao što se nagađalo, glavni se tajnik osvrnuo i na mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglađenja nezavisnosti Kosova.

"Sada je na Glavnoj skupštini da odluči što će učiniti s mišljenjem Međunarodnog suda", istaknuo je glavni tajnik i još jednom iskoristio priliku pozvati obje strane da izbjegnu bilo kakve korake koji bi se mogli protumačiti kao provokacija i koji bi na kraju doveli do ukidanja dijaloga.

Očekuje se da će Vijeće sigurnosti UN-a tijekom večeri donijeti zaključak o stanju na Kosovu. Nakon Ban Ki-moona, izvještaj će podnijeti šef Unmika Lamberto Zanieri, a nije isključeno ni da se okupljenima obrate ministar vanjskih poslova Srbije, Vuk Jeremić i njegov kosovski kolega Skender Hiseni.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika