04.08.2010. / 08:36

Autor: Martina Čizmić

Nevjerojatno izvješće: Tri četvrtine nafte iz Meksičkog zaljeva je već nestalo

Početkom ovog tjedna Obamina administracija objavila je kako je od nesreće na naftnoj platformi Deepwater Horizon do zatvaranja bušotine u more isteklo 4,9 milijuna barela nafte, što ovu nesreću čini najvećom u povijesti

Američki znanstvenici uvjereni su da više ne postoji opasnost od zagađenja u Meksičkom zaljevuAmerički znanstvenici uvjereni su da više ne postoji opasnost od zagađenja u Meksičkom zaljevuAmerička vlada trebala bi danas objaviti izvješće o razmjerima ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu. No, prema podacima do kojih je došao New York Times, čini se da razmjeri nisu tako veliki kako se to prosječnom promatraču može činiti.

Naime, u izvještaju stoji kako je tri četvrtine nafte koja je iscurila iz bušotine Deepwater Horizon već nestalo. Točnije, isparilo, raspršilo se, očišćeno ili na drugi način nestalo do te mjere da više ne predstavlja rizik.

Vladino izvješće također ističe kako oko 26 posto nafte koja je iscurila iz BP-ove bušotine još uvijek predstavlja potencijalni problem za floru i faunu Meksičkoj zaljeva. Navode kako je većina te nafte u obliku tankog sloja na površini oceana ili raspršena pod površinom, no da znanstvenici vjeruju kako će se ubrzo razgraditi.

S obzirom na to da je BP uspio zauzdati istjecanje nafte iz bušotine te planira u potpunosti zapečatiti izvor, u američkoj vladi ne očekuju daljnja zagađenja koja bi imala veći utjecaj na gospodarstvo i ekološku raznovrsnost Meksičkog zaljeva.

No, u izvještaju navode zabrinutost zbog štete koja je već počinjena i eventualne dodatne štete koja bi mogla nastati kao posljedica istjecanja nafte te će nastaviti nadzirati stanje u Meksičkom zaljevu.

Znanstvenici koji su sudjelovali u izradi izvješća ističu kako je trenutno nemoguće odrediti razmjere štete koju je uzrokovalo istjecanje nafte. Za to će biti potrebno i više od godine dana.

Podsjetimo, zbog onečišćena naftom uginule su stotine tisuća ptica, riba i drugih životinja koje obitavaju u zaljevu. Aktivisti i dalje čiste više od 600 milja zagađene obale, a prema posljednjim podacima prikupili su više od 35 tisuća tona ostataka nafte.

Inače, početkom ovog tjedna Obamina administracija objavila je kako je od nesreće na naftnoj platformi Deepwater Horizon do zatvaranja bušotine u more isteklo 4,9 milijuna barela nafte, što ovu nesreću čini najvećom u povijesti.

Vezane vijesti

Prva odšteta BP-a: 8 milijardi dolara

Prva odšteta BP-a: 8 milijardi dolara

Britanski naftni div BP postigao je nagodbu s privatnim tužiteljima koji su na sudu u SAD-u tražili odštetu zbog naftne mrlje nastale havarijom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika