09.10.2011. / 12:41

Autor: Hina

Novom Zelandu prijeti ekološka katastrofa

Novozelandske spasilačke ekipe trude se u nedjelju pretovariti naftu iz teretnog broda koji se nasukao u Zaljevu Plenty kako bi spriječili ekološku katastrofu, a premijer John Key želi saznati zašto je brod udario u greben u vrijeme dok je more bilo mirno.

Iz nasukanog broda ističe naftaIz nasukanog broda ističe naftaNovozelandske spasilačke ekipe trude se u nedjelju pretovariti naftu iz teretnog broda koji se nasukao u Zaljevu Plenty kako bi spriječili ekološku katastrofu, a premijer John Key želi saznati zašto je brod udario u greben u vrijeme dok je more bilo mirno.

Meteorološka služba predviđa pogoršanje vremenskih uvjeta od ponedjeljka poslijepodne pa se radi na tome da se nafta hitno iskrca iz broda Rena.

Dužnosnici strahuju da će brod potonuti, što bi moglo izazvati najgore zagađenje mora u posljednih nekoliko desetljeća ako u njemu ostane 1700 tona nafte.

Iz broda je već procurilo oko 20 tona nafte u zaljev i nastala je naftna mrlja duga pet kilometara zbog koje je već uginuo veliki broj morskih ptica.

Key je došao u nedjelju vidjeti mjesto nesreće u blizini luke Taurange i rekao je da su pokrenute dvije vladine istrage kako bi se utvrdilo kako je došlo do toga da brod prošle srijede udari u greben u povoljnim vremenskim uvjetima.

Nesreća, koja se dogodila na području bogatom florom i faunom, gdje žive kitovi, dupini, pingvini i tuljani, čini se nobjašnjivom, kaazao je premijer.

"Ljudi znaju za taj greben i udariti u njega bez nekog posbenog razloga - u noći, u mirnim vodama - to pokazuje da je nešto strašno pošlo krivo i moramo shvatiti zašto", rekao je Key novinarima.

Brod Rena, dužine 236 metara sa 25 članova posade, nasukao se na greben i jako je oštećen. Plovi pod liberijskom zastavom, a njegov vlasnik je tvrtka Costamare Inc. sa sjedištem u Grčkoj.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika