06.08.2010. / 10:19

Autor: Martina Čizmić

Tajanstveni izvori financiranja: Ribić ostaje bez Vladinih milijuna zbog štednje

Zanimljivo je kako je tijekom 12 godina Vlada uredno uplatila više od 2 milijuna eura za koje se ne može utvrditi kamo su otišli

Vilim RibićVilim RibićVladine mjere štednje na vidjelo su izvukle neke zanimljive ugovore i dogovore koji su se postizali kada je država bila u puno boljoj financijskoj situaciji nego sad.

Jutarnji list piše kako je još 1998. godine Vlada potpisala sporazum s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja težak 2,3 milijuna kuna godišnje. Tim se sporazumom Vlada obvezala dodatno plaćati rad sindikalnih povjerenika na fakultetima i znanstvenim institutima.

Sporazumom koji je potpisao Nikola Rožinski, tadašnji državni tajnik u Ministarstvu znanosti i sindikalist Vilim Ribić, novac se uplaćivao na račun Ribićevog sindikata, a onda je treba biti uplaćivan dalje.

No, većina povjerenika taj novac nikada nije ni vidjela. Čak ni Ribićevi bliski suradnici nisu upoznati s tim sporazumom niti su dobivali takve naknade od sindikata.

Zanimljivo je kako je tijekom 12 godina Vlada uredno uplatila više od 2 milijuna eura za koje se ne može utvrditi kamo su otišli.

Prije dvije godine Ribićev sindikat kupio je zemljište u centru Zagreba na kojem je planirana izgradnja sindikalnog doma, a čija se cijena podudara s iznosom novca koji im je uplaćivan od strane Vlade.

Tvrtka koja bi trebala graditi sindikalni dom osnovana je krajem 2008. i nema zaposlenih, pa se nameće logično pitanje kako će onda graditi bilošto? Dodatno interes pobuđuje činjenica da je direktor te tvrtke, upravo Vilim Ribić.

Kako je prozivani sindikalist u nekoliko navrata isticao da je zemljište kupljeno zajedničkim ulaganjem tri središnjice - sindikata medicinskih sestara, učitelja i znanosti, ponovno se postavlja pitanje - otkud sindikatima novac?

Možda iza svega leži činjenica da do sad niti jedna Vlada nije povukla odlučan potez i financijskim inspektorima naložila provjeru poslovanja sindikata. Čini se da će ih kriza i mjere štednje ipak natjerati na to.

Vezane vijesti

Bandić i sindikati bez dogovora o ograničavanju plaća

Bandić i sindikati bez dogovora o ograničavanju plaća

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici sindikata koji predstavljaju službenike i namještenike, odnosno zaposlenike čije se plaće… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 06.08.10. 11:50

lopovluk na svim razinama društva i to još sindikati strahota za ovu zemlju


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika