09.08.2010. / 13:09

Autor: Martina Čizmić

Rješenje na vidiku: RIM i Saudijska Arabija pokušavaju rehabilitirati Blackberry

Jedna od mogućnosti koja se trenutno testira je postavljanje lokalnog servera u Saudijskoj Arabiji preko kojeg bi se onda odvijao Blackberry promet u toj zemlji, a koji bi saudijske vlasti mogle nadzirati kao što nadziru internet

RIM se suočava sa sve više prigovora zbog načina na koji Blackberry funkcionira (Reuters)RIM se suočava sa sve više prigovora zbog načina na koji Blackberry funkcionira (Reuters)Nakon što je prošlog tjedna Saudijska Arabija zabranila korištenje Blackberrya na svome tlu zbog, kako su rekli, opasnosti za nacionalnu sigurnost, čini se da je rješenje ipak moguće.

Podsjetimo, vlasti Saudijske Arabije optužile su kanadsku tvrtku Research in Motion da njihovi mobilni uređaji Blackberry predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost jer direktno šalju sve podatke u računalne centre koji se nalaze izvan granica te države, točnije u SAD i Kanadu. Nakon što su najavili zabranu korištenja Blackberrya, ne samo svojim građanima već i stranim posjetiteljima, predstavnici RIM-a zatražili su odgodu provođenja te odluke.

Prema posljednjim informacijama koje dolaze iz Saudijske Arabije i Kanade, rješenje je na vidiku. Naime, RIM i Saudijska Arabija dogovorili su odgodu provedbe odluke od 48 sati u kojem roku bi tehničari RIM-a trebali smisliti kako informatički riješiti problem koji muči Saudijce.

Jedna od mogućnosti koja se trenutno testira je postavljanje lokalnog servera u Saudijskoj Arabiji preko kojeg bi se onda odvijao Blackberry promet u toj zemlji, a koji bi saudijske vlasti mogle nadzirati kao što nadziru internet.

Čim se pročulo da su iz RIM-a popustili zahtjevima vlasti, forumaši su se pobunili. Ističu kako je još prošlog tjedna jedan od osnivača te kanadske tvrtke Mike Lazaridis tvrdio da bi podilaženje zahtjevima vlade omogućili nadzor nad porukama korisnika Blackberrya, čime bi ugrozili povjerenje i odnos s korisnicima, a kako na to nisu spremni.

Inače, sličnu zabranu uveli su i Ujedinjeni Arapski Emirati u listopadu ove godine, pa bi RIM, ukoliko pronađe odgovarajuće rješenje, mogao ponovno postati popularan i u toj arapskoj državi.

Vezane vijesti

Assange: 'Koristite iPhone, Gmail, BlackBerry? Nadrljali ste!'

Assange: 'Koristite iPhone, Gmail, BlackBerry? Nadrljali ste!'

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjavio na panelu Ureda za istraživačko novinarstvo na Sveučilištu u Londonu kako vlade diljem svijeta koriste… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika