02.12.2011. / 13:50

Autor: Nacional.hr

Assange: 'Koristite iPhone, Gmail, BlackBerry? Nadrljali ste!'

"Danas smo objavili 287 dokumenata koji dokazuju postojanje masovne međunarodne industrije nadziranja, industrije koje koja sad prodaje opremu diktatorima i demokracijama u namjeri za nadziranje cijelih naroda", rekao je Assange

Julian Assange Julian Assange Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjavio na panelu Ureda za istraživačko novinarstvo na Sveučilištu u Londonu kako vlade diljem svijeta koriste elektronske uređaje poput smartphonea i računala kako bi nadgledali ljude, slušali što govore, pratili kamo idu i što pišu, izvještava RT.

Na panelu je predstavljen novi WikiLeaksov projekt 'Spyfiles'. Riječ je o detaljima ugovora privatnih tvrtki, specijaliziranih za nadzor, sklopljenih s brojnim svjetskim vladama. Assange tvrdi kako su tvrtke u elektronske uređaje ugradile software kojim je moguće nadgledati korisnike.

"Tko ovdje ima BlackBerry? Tko ovdje koristi Gmail? Svi ste nadrljali!", rekao je osnivač WikiLeaksa. Nastavio je kako međunarodne tvrtke za nadzor koje većinom imaju bazu u 'tehnološki sofisticiranijim državama', često prodaju svoju tehnologiju manje razvijenim zemljama koje Zapad prezire zbog njihovih, navodno, autoritarnih režima.

Navodi primjer Gadafijevog režima, kojem je francuska tvrtka Amesys prodala opremu izrađenu za nadzor tadašnje libijske opozicije u inozemstvu. Neki od tih disidenata su sad članovi vladajuće elite, ali zabrinjava činjenica kako je Gadafijeva obavještajna služba pratila te ljude u SAD, Velikoj Britaniji i Finskoj. "Danas smo objavili 287 dokumenata koji dokazuju postojanje masovne međunarodne industrije nadziranja, industrije koje koja sad prodaje opremu diktatorima i demokracijama u namjeri za nadziranje cijelih naroda", rekao je Assange.

Kontroverzni novinar nastavlja kako ni korisnici elektroničkih uređaja na zapadu nisu sigurni. Navodi kako je britanska sigurnosna služba MI5 očigledno koristila software specijaliziran za prepoznavanje glasa, koji je ugrađivan u mobilne telefone. Druge obavještajne agencije koristile su mobitele preko kojih su pratile ljude, što ljudi pišu i kako izgledaju.

Vezane vijesti

Huawei predstavio svoje uređaje na sajmu Mobile Asia Expo 2012

Huawei predstavio svoje uređaje na sajmu Mobile Asia Expo 2012

Huawei je predstavio verzije mobitela Ascend P1 TD-SCDMA i 2600 mAh XL na sajmu GSMA Mobile Asia Expo 2012 u Šangaju. Ascend P1 TD-SCDMA bit će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika