09.08.2010. / 16:39

Autor: Martina Čizmić

Posljedica rezolucije o Kosovu: Zahlađenje odnosa između SAD-a i Srbije

Washington se najprije usprotivio srbijanskoj inicijativi za ocjenu Međunarodnog suda pravde, a onda kad mu to nije uspjelo, potiho je lobirao za presudu u korist Kosova, ističe Carpenter

Ted CarpenterTed CarpenterSrbijansko inzistiranje na novoj rezoluciji o Kosovu pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda naišlo je na velik otpor u Europskoj uniji, ali i Sjedinjenim Američkim Državama koje su još krajem 90-ih godina Kosovo uzele pod svoju zaštitu.

Stav Srbije je poznat. Ne priznaju, kako je to sročio ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić "jednostrano proglašenje odcjepljenja", jer to nije priznalo ni "dvije trećine svijeta". No, odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu prema kojoj legalnost proglašenja Kosovske neovisnosti nije protivna međunarodnim zakonima, ipak je neke zemlje ponukala na ponovno sagledavanje stvari.

U razgovoru za BBC, potpredsjednik washingtonskog instituta "Cato", Ted Carpenter je istaknuo kako je SAD prijekorno gledao svaku vladu koja se suprotstavila njegovim željama na prostoru bivše Jugoslavije.

"Washington se najprije usprotivio srbijanskoj inicijativi za ocjenu Međunarodnog suda pravde, a onda kad mu to nije uspjelo, potiho je lobirao za presudu u korist Kosova. U međuvremenu, SAD vrši postojani pritisak na države koje nisu priznale Kosovo da to sad učine. Sve što nije u skladu s tom politikom izazvati će ljutnju SAD-a i njihove, ne naročito suptilne prijetnje", izjavio je Carpenter.

Dodao je kako SAD vjeruje kako priznavanje Kosova otvara put u EU i ostalim zemljama iz bivše Jugoslavije.

"Po njima to označava definitivan kraj svih nacionalističkih sukoba i tenzija na Balkanu. Osobno mislim da je dosta naivno", rekao je Carpenter.

Podsjetio je kako je SAD već uložio dosta vremena i novca u rješavanje ovog pitanja i to jer se prvotna američka politika nije ostvarila onako kako su u Washingtonu to očekivali, odnosno Kosovo nije priznato u cijelom svijetu.

Upravo kako bi se izbjeglo stvaranje novog rata na ovim prostorima, SAD će, smatra Carpenter, uložiti maksimalni diplomatski napor da spriječe prolazak srbijanske rezolucije u Ujedinjenim narodima.

" A onda će doći do diplomatskog zahlađenja između Washingtona i Beograda te će Amerikanci vjerojatno tiho preporučiti Europljanima da uspore proces približavanja Srbije EU. SAD ne mogu direktno nanijeti neku veću štetu Srbiji, ali zato mogu negativno utjecati na međunarodne financijske institucije u kojima imaju velik utjecaj", ističe Carpenter i dodaje kako bi to vjerojatno bila preoštra reakcija, ali on ne isključuje mogućnost da se upravo to dogodi.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 09.08.10. 17:02

Carpentner ili dobro zna Srbe(kao i cijeli svijet)ili smatra da SAD griješe.I to "vrlo naivno"kako kaže.Trebalo bi ga staviti pod srpsku čizmu(vlast)pa da vidi zašto svi bježe od srpske dominacije,glavom bez obzira.Tako i Albanci kojima je dozlogrdila srpska pravica.Oni su prvi pokrenuli(digli glavu)dok je drugima trebalo malo više godinica da reagiraju.A Srbi ko Srbi.Opet čekaju novu knjigu po kojoj će ostvarivati svoje imperijalističke težnje.Uz lukavstvo slavenske duše;primite nas za goste,jer smo ugroženi.Tuku nas i napadaju.Sad kad smo se slegli,trebate uvažiti da naši grobovi i čizme simboliziraju NAŠ,srpski teritorij.Šta je čudno?Pa mi smo nebeski narod i imamo pravo.Što vi to ne razumete,vaš je problem"!


registracija
24/5/09

Sharp, 09.08.10. 17:10

Zahlađenje odnosa između SAD-a i Srbije...hmm ???
Znaci netko se zmrzava u sred ljeta.... vide ameri da se tamo nije promjenilo ama bas nista ?! No hope... i to je to !


registracija
20/7/10

pijanovic, 09.08.10. 18:39

Eto kome dosad nije bilo jasno tko se bori
za Kosovo sad zna


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 09.08.10. 18:45

Sada ima SAD da drscu,jer imaju "Svjetsku silu" protiv sebe.Srbiju--od Londona do Tokija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika