Objavljeno u Nacionalu br. 769, 2010-08-10

Autor: Robert Bajruši

AMERIČKI USPJESI HRVATSKE LIJEČNICE

'Clintona su tajno doveli u moju ordinaciju'

Hrvatska neurologinja Tatjana Rundek jedan je od vrhunskih američkih eksperata za moždani udar a u svojoj karijeri liječila je i Billa Clintona

OD ZAGREBA DO NEW YORKA Tatjana Rundek otišla je u SAD
na Fulbrightovu stipendiju, a ondje je dobila ponude najboljih
sveučilišta - Harvarda, UCLA-e i Columbije - te se zaposlila u New Yorku, a zatim u MiamijuOD ZAGREBA DO NEW YORKA Tatjana Rundek otišla je u SAD na Fulbrightovu stipendiju, a ondje je dobila ponude najboljih sveučilišta - Harvarda, UCLA-e i Columbije - te se zaposlila u New Yorku, a zatim u MiamijuKad je prije 13 godina dobila Fulbrightovu stipendiju, Tatjana Rundek razmišljala je kako će se u Americi zadržati nekoliko godina, a onda se vratiti na neurološki odjel u bolnici u Vinogradskoj u Zagrebu. Prvi posao dobila je na sveučilištu Columbia u New Yorku, a prije dvije godine prešla je u Miami. Danas se u stručnim krugovima o njoj govori kao jednom od vodećih eksperata za pitanje moždanog udara kod žena i za istraživanja na tom području nedavno je dobila nagradu od Hillary Cliton.


NACIONAL: Područje kojim se bavite je moždani udar kod žena?

- Nekoć se smatralo da ženama prijete rak dojke i neke slične bolesti, ali istraživanja pokazuju da je kod žena iznad 60 godina moždani udar veći rizik nego rak dojke, AIDS i ostale bolesti. U prevenciji bolesti najvažniji prehrana i tjelesna aktivnost. Uvjet dugog i zdravog života je unos što manje količine hrane.

NACIONAL: Koliko je važna genetika?

- U malom selu u sjevernoj Italiji sasvim slučajno otkrivena je varijanta APOA1 gena koji je nazvan APOA1 Milano, zahvaljujući čemu se otkrilo da su tamošnji stanovnici koji posjeduju tu varijantu gena zaštićeni od moždanog i srčanog udara. Varijanta toga gena osigurava povećanu količinu dobrog kolesterola, a smanjuje razinu lošeg kolesterola, i ta je karakteristika otkrivena kod tamošnjih ljudi. Naš cilj je pacijentima koji boluju od ateroskleroze ubrizgati produkt tog dobrog gena i time pomoći krvnim žilama da izgube lošu i osiguraju dobru mast.

NACIONAL: Što je s prehranom?

- U Americi se odnedavno preporučuje sedam vrsta voća i povrća svaki dan. Jedno vrijeme trajala je hajka protiv crvenog mesa, međutim istraživanje koje smo napravili u Miamiju, pokazalo je da je kvalitetno crveno meso zdravo ako se jede u umjerenim količinama. U Americi je problem jer stočna hrana sadržava velike količine raznih hormona koji ubrzavaju rast radi proizvodnje većih količina mesa i mlijeka. Naravno da takvo meso nije dobro, ali organski uzgojena teletina sigurno je dobra i zdrava. Također se preporučuje i umjerena upotreba ribe koju treba jesti samo jedanput tjedno, jer se otkrilo da riba, a naročito tuna, u sebi ima visoku koncentraciju teških metala. To je posljedica zagađenja oceana, pri čemu je situacija ipak nešto bolja u manjim morima poput Jadrana.

NACIONAL: U Vinogradskoj su vam predviđali uspješnu karijeru, ali ipak ste otišli u Ameriku. Zašto?

- U Zagrebu imamo sjajan Medicinski fakultet, a imala sam sreću jer sam neurologiju specijalizirala kod Vide Demarin, vrhunske liječnice, profesorice i sada akademika. Prijavila sam se na Fulbrightovu stipendiju i, kad sam primljena, poslala sam pismo na desetak vodećih američkih sveučilišta. Uskoro sam dobila poziv s Columbia University i zaposlila se u Columbia Presbyterian Hospital. Počela sam raditi u ekipi dr. Ralpha Sacca i nas dvoje još uvijek surađujemo. Radni dan liječnika u Americi traje dugo - ponekad od 7 do 22 sata - i isprva je bilo jako teško, a poslije sam se naviknula i danas sam ovisnik o svom poslu. Columbia Presbyterian nalazi se na četvrtom mjestu među bolnicama u SAD-u, a neurološki odjel je dvanaesti.

NACIONAL: Kako ste onda odlučili preseliti se u Miami?

KLINIKA U MIAMIJU
Tatjana Rundek s medicinskim osobljem Miller School of Medicine u Miamiju gdje je zamjenica ravnateljaKLINIKA U MIAMIJU Tatjana Rundek s medicinskim osobljem Miller School of Medicine u Miamiju gdje je zamjenica ravnatelja- Neurološka klinika u Miamiju došla je na osmo mjesto u Americi i time prestigla čak i neurološku kliniku na Columbia Univeristy. Iako sam provela dosta vremena razmišljajući da li da se selim u Miami ili ne, sad mi je drago jer vidim velik razvitak klinike, a sad sam i zamjenica predstojnika klinike.

NACIONAL: Podržavate li zdravstvenu reformu Baracka Obame?

- U političkom smislu podržavam, među ostalim i zato što je predsjednica našega fakulteta dr. Donna Shalala, bivša tajnica zdravstvenih službi u administraciji Billa Clintona, već tada radila na zdravstvenoj reformi. Obamina zdravstvena reforma zapravo je njezin plan. Mi liječnici smo skeptični, jer, koliko god je reforma dobra za pacijente, ubuduće će liječnici imati puno više pacijenata, a plaćat će nas puno manje nego dosad. To znači da ću ili morati smanjiti plaće ili imati puno više pacijenata, a to je gotovo nemoguće jer su nam i sada odjeli i izvanbolničke klinike prepuni. Liječničke plaće u SAD-u su u velikom padu, prije nekoliko godina moj pregled koji je koštao 1200 dolara sada stoji samo 600, i još je upitno hoće li ga osiguravajuća društva platiti. Zato ne iznenađuje da interes za studij medicine opada i za njega se odlučuju uglavnom pripadnici etničkih manjina, a sve manji broj bijelaca.

NACIONAL: Maloprije ste spomenuli bivšeg predsjednika Clintona, a rijetki znaju da je on bio vaš pacijent.

- Clinton je u tajnosti primljen u petak navečer, a operacija je određena za nedjelju ujutro i odlučeno je da ga prije pregleda i neurolog. Šef neurološke klinike za vikend je otišao igrati golf izvan New Yorka, a dr. Sacco u vikendicu u Hamptonu, i kad su ih nazvali iz bolnice i pitali hoće li se vratiti zbog jednog VIP pacijenta, obojica nisu znali o kome se radi i rekli su da ih ne zanima prekid vikenda. Onda me nazvao direktor bolnice i naravno da ga nisam mogla odbiti. U bolnici me dočekao šok jer su me presreli agenti FBI-a i, nakon što su me pretražili, odveli me do Clintona. On je stvarno sjajan čovjek. Bilo je to neposredno prije operacije i Clintona je zanimalo odakle potječem. Kad sam rekla da sam iz Hrvatske, objasnio je kako je ovdje bila vrlo komplicirana situacija i da on dugo nije razumio o čemu se u Hrvatskoj radi. Kad sam mu zahvalila što je prekinuo rat kod nas, Clinton je uzvratio: “Nemojte zahvaljivati meni, zahvalite Madeleine Albright. Ona mi je objasnila o čemu se radi.”

NACIONAL: Koliko mi je poznato, poslije ste upoznali i Hillary Clinton, sadašnju američku ministricu vanjskih poslova?

- Upoznao nas je Bill Clinton, baš kao i s njihovom kćeri Chelsea koja je bila naša studentica na Columbia University. Kad sam Hillary ispričala da se bavim prevencijom moždanog udara kod žena, zamolila me da joj pošaljem svoje radove. Na njezin prijedlog 2007. sam dobila nagradu za doprinos prevenciji moždanih udara kod žena od organizacije Women Phyisicians’ Foundation, kojoj ona predsjeda. Hilary Clinton je vrlo angažirana u akcijama za zdravlje žena, a ova se nagrada dodjeljuje svake četvrte godine. Kad s njom razgovarate, vidite da se radi o vrlo snažnoj i konkretnoj ženi, ali u neformalnoj komunikaciji jako je ugodna i jednostavna. Hillary u medijima djeluje jako strogo i ozbiljno, no privatno je na mene ostavila dojam blage i simpatične osobe.

NACIONAL: Premda živite u Miamiju, izgleda da ste još uvijek snažno vezani za New York?

Tatjana Rundek bila
je članica medicinske
ekipe koja je operirala
nekadašnjeg američkog
predsjednika Billa
Clintona (na slici sa suprugom Hillary) zbog
koronarnih smetnjiTatjana Rundek bila je članica medicinske ekipe koja je operirala nekadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona (na slici sa suprugom Hillary) zbog koronarnih smetnji- New York je jako uzbudljiv grad. Na svakom se koraku mogu vidjeti poznati ljudi, glumci i druge zvjezde. Mnoge sam ljude susretala na ulici, od Al Pacina kasno navečer za vrijeme shoppinga na Petoj aveniji do Roberta De Nira u restoranu “Nobu Next Door”. Vidjela sam Donalda Sutherlanda u pidžami u liftu, a najtraumatičniji susret imala sam s Woodyjem Allenom, umalo sam ga pregazila u 72. ulici blizu raskršća Central Park West. Bilo je tamno, kiša je lijevala kao iz kabla i iznenada sam krajičkom oka vidjela sjenu ispred auta i naglo zakočila. Kad sam izišla, vidjela sam čovjeka niskog rasta koji se pridizao s ceste u crnom prevelikom kišnom ogrtaču, s kišnom kapom s velikim obrubom i tamnim naočalama te malog maltezera kojeg je vukao na uzici. Samo mi je rekao da ga nisam ni taknula nego da ga je povukao “glupi pas i kako sam trebala zapravo nagaziti na gas i srediti psa." Na kraju mi je dao posjetnicu, šutnuo psa nogom i rekao da će možda drugom prilikom imati više sreće, hitro pretrčao cestu i ušao u Dakota House gdje, pretpostavljam, živi.

NACIONAL: Kako to da ste odlučili kupiti stan u Bronxu?

- Provela sam 12 prekrasnih godina u Bronxu. Specijalizantske plaće su male, a kad sam došla u Ameriku, nisam mogla plaćati stan na Manhattanu pa sam se preselila u Bronx, jeftini dio New Yorka koji je bio relativno blizu mojoj bolnici. Iako sam te 1997. bila jedini bijelac u zgradi, nakon nekoliko mjeseci osjećala sam se kao kod kuće, poznavala sve susjede, imala svog frizera, omiljena jela u malim lokalnim restoranima, imala čak i svoga čuvara zgrade, koji se brinuo da mi se ništa ne dogodi, nabavljao jeftine elektroničke uređaje i obavljao sitne popravke. Zauzvrat ja bih tretirala male ozljede koje su se događale u zgradi i davala medicinske savjete. Sad sam u Miamiju već tri godine i nikako se ne osjećam kao kod kuće. Bronx mi još uvijek jako nedostaje.

Vezane vijesti

Bill Clinton aktivno u Obaminoj kampanji

Bill Clinton aktivno u Obaminoj kampanji

Bivši američki predsjednik Bill Clinton podržao je u nedjelju svog demokratskog kolegu Baracka Obamu u svom prvom pojavljivanju na pozornici uz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika