11.08.2010. / 09:59

Autor: Martina Čizmić

Bernankeovo ubrzavanje rasta: Federalne rezerve upumpavaju novac na tržište

"Potrošnja se polako povećava, ali ju ograničava visoka stopa nezaposlenosti, skroman rast prihoda i rigorozniji uvijeti kreditiranja", stoji u priopćenju

Ben BernankeBen BernankeUsporavanje gospodarskog opravka SAD-a natjeralo je šefa Federalnih rezervi, Bena Bernankea na povlačeje poteza koji su stručnjaci očekivali. Nakon što su dobili sve statističke podatke, na sjednici Federalnih rezervi odlučeno je kako će oporavak američkog gospodarstva potaknuti tiskanjem novca i upumpavanjem na tržište.

Kako piše BBC, Federalne rezerve već su ranije u skopu "quantitative easinga" na tržište poslali oko 2,3 trilijuna dolara kroz kupovanje obveznica i drugih vrijednosnih papira.

U priopćenju za javnost iz Feda su istaknuli kako se brzina oporavka u posljednjih nekoliko mjeseci usporila te će u sljedećim kvartalima biti nešto skromnija od očekivanog.

"Potrošnja se polako povećava, ali ju ograničava visoka stopa nezaposlenosti, skroman rast prihoda i rigorozniji uvijeti kreditiranja", stoji u priopćenju.

Neki analitičari smatraju da će ovaj posljednji Fedov potez omogućiti dulji period jeftinijeg poduđivanja novca na američkom tržištu.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika