12.08.2010. / 09:48

Autor: Martina Čizmić

Pitanje štediša Ljubljanske banke moguće je riješiti samo u Hrvatskoj

Činjenicu da HNB upravo zbog nerješenih pitanja stare devizne štednje ne pušta NLB na hrvatsko bankarsko tržište Grabovec ocjenjuje kao hrvatski, a ne slovenski problem

Rudolf Gabrovec (Dnevnik.si) Rudolf Gabrovec (Dnevnik.si) Visoki slovenski predstavnik za sukcesiju Rudolf Gabrovec u razgovoru za slovenski poslovni dnevnik Finance osvrnuo se na problem stare devizne štednje štediša Ljubljanske banke koji bi se trebao riješiti u sljedeća tri mjeseca. Barem ako je vjerovati dogovoru premijerke Jadranke Kosor i premijera Boruta Pahora.

"Postoji samo jedna država u kojoj je moguće riješiti pitanje hrvatskih štediša, a to je Hrvatska. Pitanje jamstva za deviznu štednju treba riješiti jednom zauvijek u Baselu", rekao je Rudolf Gabrovec.

Iako o samom rješenju pitanja nije mogao govoriti, naglasio je kako i slovenska i hrvatska strana imaju neke zamisli, no pitanje je mogu li se one uskladiti.

"Očekujemo poštivanje sporazuma o sukcesiji. Prije svega radi se o jamstvu bivše SFRJ za deviznu štednju koji ju definira kao sukcesijsko pitanje, te o činjenici da se takvi sporovi rješavaju, pred Bankom za međunarodno poravnanje u Baselu. Nema druge mogućnosti", naglašava Gabrovec.

Dodaje kako stara devizna štednja nije samo bilateralno pitanje između Hrvatske i Slovenije, već se odnosi i na druge države iz bivše Jugoslavije.

"Pet zemalja pravnih sljednica trebale bi predati BIS-u zahtjev za nastavkom pregovora i potražiti medijatora koji će svima odgovarati. U prvom krugu je to bio Hans Maier koji je saslušao stajališta svih zemalja i pokušao ih približiti", pojašnjava.

Ističe kako na prvi pogled Ljubljanska banka, podružnica u Zagrebu i stara devizna štednja nemaju nikakve veze. No, kad se pogleda kakva je operativna sposobnost te podružnice i tko ima jurisdikciju nad njom, onda je odgovor Hrvatska.

"Isto tako, nema dvojbe da je Hrvatska narodna banka još 2000. godine Ljubljanskoj banci Zagreb oduzela operativni račun i da je to zamrznuta banka. I opet smo kod jamstva, kod pitanja tko mora predložiti stečaj za tu banku odnosno podružnicu. Naše je stajalište da je to HNB", uvjeren je Gabrovec i dodaje kako bi bilo logično da Hrvatska s LB Zagreb postupa jednako kao i s Jugobankom u Rijeci, Splitu i Zagrebu. "One su sve bile proglašene nelikvidnima i poslane u likvidaciju, odnosno stečaj", dodaje.

No, za razliku od te banke, LB Zagreb je nešto drugačija. Ta podružnica, pojašnjava Grabovec, djeluje pod jurisdikcijom Hrvatske. Tamo ima svoje nekretnine, obveze i potraživanja a istovremeno nema niti jednog potraživanja prema LJubljanskoj banci iz Ljubljane.

"Novac iz zagrebačke podružnice nikad nije ušao u Ljubljansku banku ni u Sloveniju", ističe.

Na pitanje gdje je onda taj novac, Grabovec odgovara kako je u "aktivi podružnice - njenim potraživanjima prema hrvatskim dužnicima i Narodnoj banci Jugoslavije te poslovnim prostorima".

Ističe kako je 31. prosinca prošle godine LB Zagreb imala 802 milijuna eura potraživanja, a obveze prema štedišama su iznosile 179 milijuna eura. "Zato je normalno predlagati da se obveze tako pokriju. Slovenija se tome ne protivi. S obzirom na to da su na dužničkoj strani isključivo hrvatske tvrtke, cjelokupno pitanje je rješivo u okviru iste jurisdikcije i nije bilateralno pitanje", pojašnjava.

Grabovec kaže kako Nova ljubljanska banka i Ljubljanska banka nisu iste banke. "NLB je osnovana 1994. godine i tada se u Ljubljanskoj banci u Zagrebu nije dogodilo ništa. Nikakva aktiva i nikakva pasiva nisu bile preseljene u Ljubljanu. Ni tad, ni prije toga, ni poslije toga. Bilanca LB Zagreb je bila jednaka kao i prije osnivanja NLB. Jedino se promijenila bilanca Ljubljanske banke Ljubljana, čija je aktiva ušla u NLB", objašnjava genezu cijelog slučaja Grabovec.

Još jednom ponavlja da zbog odluke HNB-a iz 2000. godine LB Zagreb više nije operativna banka, već samo kostrur koji svake godine upisuje kamate na štednju i kredite, ali ništa više.

Činjenicu da HNB upravo zbog nerješenih pitanja stare devizne štednje ne pušta NLB na hrvatsko bankarsko tržište Grabovec ocjenjuje kao hrvatski, a ne slovenski problem.

"Taj je problem Sloveniji nametnut. Neprihvatljivo je da nekoj bankarskoj ustanovi ne dozvoliš ulazak na svoje tržište zbog problema, koji sežu u vrijeme nasljedstva, a ne želiš razgovarati o tim problemima. Slovenija ne očekuje ništa drugo no da se poštuje sporazum o nasljedstvu", zaključio je na kraju Grabovec.

Vezane vijesti

Dugovanje duže od života

Dugovanje duže od života

"Supruga mi je usred rata oboljela od raka, i molio sam tad Ljubljansku banku da mi vrati barem dio stare devizne štednje da bismo mogli platiti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika