12.08.2010. / 10:59

Autor: Martina Čizmić

ZET pred bankrotom: Ako Grad ne plati subvencije, nema više besplatnog prijevoza

Prema neslužbenim informacijama uveli bi se novi tarifni modeli, ali i dodatne zone, dok bi neke socijalne skupine mogle ostatiti bez besplatnih karata. Također, vjerojatno će se ukinuti i zona besplatnog prijevoza u središtu grada

U ZET-u planiraju uvesti nove tarife i ukinuti besplatan prijevozU ZET-u planiraju uvesti nove tarife i ukinuti besplatan prijevozFinancijski problemi Zagrebačkog Holdinga nisu nikakva tajna, no čini se da je voda došla do grla u najvećoj podružnici, ZET-u. Opasnost od bankrota zagrebačkog prijevoznika više nije samo crni scenarij već i realna mogućnost.

Kako piše Večernji list, ZET-u trenutačno za redovno poslovanje mjesečno nedostaje 25 milijuna kuna. Kako je i Grad Zagreb u problemima, gradonačelnik Milan Bandić donio je odluku o privremenom ukidanju subvencija za prijevoz na temelju kojih su nezaposleni, umirovljenici, učenici i studenti imali besplatan prijevoz. Ukoliko Grad ne plati subvencije koje su dogovorene ugovorom između Holdinga i Grada, mjesečno će u ZET-ovoj blagajni nedostajati 44 milijuna kuna.

U ZET-u su stoga osnovali tim za izradu prijedloga novog tarifnog sustava, koji bi u rujnu trebao biti poslan na razmatranje mjerodavnim gradskim službama. Prema neslužbenim informacijama uveli bi se novi tarifni modeli, ali i dodatne zone, dok bi neke socijalne skupine mogle ostatiti bez besplatnih karata. Također, vjerojatno će se ukinuti i zona besplatnog prijevoza u središtu grada.

Da bi se nešto slično moglo dogoditi najavio je još prije mjesec dana v.d. ravnatelja Dubravko Baričević istaknuvši da ZET ne radi besplatno.

U Holdingu za nastalu situaciju djelomice okrivljuju i samog gradonačelnika koji je svojevremeno omogućio besplatan prijevoz velikom broju građana, a to je rezultiralo minusom u ZET-ovoj blagajni. Po nekim računicama do kraja godine taj bi minus trebao biti najmanje 260 milijuna godina.

Vezane vijesti

"Ne plaćam!"

"Ne plaćam!"

Građanska inicijativa 'Ne plaćam!', započela je borbu protiv plaćanja usluga javnog prijevoza u gradu Zagrebu, koji bi, smatraju, trebao biti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika