16.08.2010. / 12:03

Autor: Martina Čizmić

Panika u susjedstvu: Hrvati žele preuzeti cijeli prehrambeni sektor u Srbiji

Hrvatske tvrtke navodno su zainteresirane za "Jaffa kekse" iz Crvenke, "Karneks" iz Vrbasa, "Bambi" iz Požarevca te "Imlek" iz Beograda

Vidošević, Tedeschi i Todorić (Foto: Ilustracija)Vidošević, Tedeschi i Todorić (Foto: Ilustracija)Hrvatske prehrambene tvrtke, Agrokor, Atlantic grupa i Kraš ne skrivaju svoju želju o proširenju i izvan granica Hrvatske. Atlantic grupa to je učinila kupivši slovensku Kolinsku, Agrokor Frikom i još neke druge tvrtke, a Kraš još čeka svoju priliku.

Beogradski Press Online piše kako su hrvatske tvrtke osmislile plan prema kojem će uz pomoć države i kredita Europske banke za obnovu i razvoj pokupovati perjanicu srbijanske prehrambene industrije.

Tako su hrvatske tvrtke navodno zainteresirane za "Jaffa kekse" iz Crvenke, "Karneks" iz Vrbasa, "Bambi" iz Požarevca te "Imlek" iz Beograda.

Ističu kako je Atlantic grupa prvi korak već učinila jer je kupovinom Droge Kolinske dobila "Soko Štark", tvrtku koja proizvodi "smoki", "krem bananu" i "Grand kavu".

Navodno su iz Kraša već nekoliko puta nudili Nebojši Šaranoviću, vlasniku Crvenke, da im proda "Jaffu". No, on za to nije zainteresiran, pa je Kraš za sad odustao.

Press navodi i kako jedna od Agrokorovih tvrtki planira kupiti Tvornicu mesa i pašteta "Karneks", a u neslužbenim je razgovorima i oko kupovine tvrtki "Bambi" i mljekare "Imlek".

I dok srbijanske tvrtke čekaju sljedeći potez iz Hrvatske, mišljenja su podijeljena. Neki srbijanski analitičari smatraju kako bi velike i poznate srbijanske tvrtke trebale ostati u srbijanskom vlasništvu. S druge strane analitičari ističu kako će prodajom hrvatskim tvrtkama srbijanski proizvodi dobiti veću šansu plasmana na hrvatsko tržište na kojem tek rijetke srbijanske marke egzistiraju.

Vezane vijesti

Riba dva puta tjedno u jelovniku

Riba dva puta tjedno u jelovniku

Svaka osoba morala bi dva puta tjedno jesti ribu, od čega bi jedan obrok morale činiti ribe poput srdela, skuša, pastrve ili lososa jer sadrže… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 16.08.10. 13:16

pa čemu panika trošit će cijelu plaću na hranu kao i mi ahhah


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika