17.08.2010. / 13:35

Autor: Hrvoje Šimičević

Glavaš junior još nije porotnik: Filipova karijera ovisi i o mišljenju Općinskog suda

Da bi bio imenovan, svaki sudac porotnik prije toga mora dobiti pozitivno mišljenje od predsjednika suda, u ovom slučaju sutkinje Vesne Brođanac

Filip GlavašFilip GlavašFilip Glavaš, sin odbjeglog ratnog zločinca Branimira Glavaša, koji se u medijima istaknuo po javnom podržavanju pojedinca koji ne poštuje zakone Republike Hrvatske, da bi potom javno zapalio zastavu stranke koju krivi za sudbinu svoga oca - još nije imenovan za suca porotnika na Općinskom sudu u Osijeku. Premda je vijest o njegovom imenovanju tijekom jučerašnjeg dana objavljena u pojedinim hrvatskim medijima, Glavaš junior eventualno će na ovu funkciju biti izabran nakon 1. listopada, kada će isteći rok za prijavu kandidata za suce porotnike, koje prema zakonu mogu predlagati županijska skupština ili gradsko vijeće, sindikat, udruga poslodavaca i gospodarska komora. Nakon toga će uslijediti višetjedni period u kojem će se imenovati 80 sudaca porotnika i 30 sudaca porotnika za mladež, među kojima se nalazi i Glavašev sin, jer će dosadašnjim sucima porotnicima mandat isteći 18. prosinca.

Početkom srpnja Filip Glavaš je za kandidata potvrđen od strane Gradskog vijeća koje je prihvatilo prijedlog Odbora za izbor i imenovanja. Da bi međutim bio imenovan od strane Skupštine, svaki sudac porotnik prije toga mora dobiti pozitivno mišljenje od predsjednika suda, u ovom slučaju sutkinje Vesne Brođanac, potvrdili su nam izvori iz toga suda. Kao i svi drugi kandidati za ovu službu, Filip Glavaš prema zakonu mora biti punoljetan hrvatski državljanin, ne smije biti član političke stranke niti se baviti političkom djelatnošću, ali što je najzanimljivije u ovom konkretnom slučaju, mora biti - 'dostojan obavljanja dužnosti suca porotnika'. S obzirom da je stavka o 'sucu porotniku' koji je 'dostojan obavljanja svoje dužnosti' u težem proturječju sa dosadašnjim javnim istupima i 'piromanijskim' političkim akcijama Glavaševog sina, pitali smo nadležne pojedince na Općinskom sudu hoće li prilikom davanja mišljenja o dotičnom u obzir uzeti njegovo dosadašnje 'bavljenje politikom'.

"Mišljenje predsjednika Općinskog suda obično se više manje daje na temelju provjere kaznenih evidencija prijavljenih kandidata, odnosno utvrđuje se da li se protiv kandidata vodi nekakav kazneni postupak", rekli su nam kratko izvori iz Općinskog suda u Osijeku, sugerirajući samim time da bi Filip Glavaš doista mogao postati sudac porotnik. Naime, unatoč činjenici da je nakon paljenja zastave tvrdio kako bi 'to opet učinio', mladi Filip prema našim saznanjima do sada nije prijavljivan (pa ni u legendarnom slučaju paljenja rečene zastave, kada je neuspješno od MUP-a sam tražio da ga se privede) pa bi unatoč svemu na koncu doista mogao dobiti blagoslov i od suda na kojem želi nastaviti karijeru. Mišljenje o nečijim postupcima i procjenjivanje 'dostojnosti' za rad u ovakvoj službi ionako je naime subjektivna kategorija nadležnog sudskog promatrača.

Filip Glavaš više nije član očeve partije

HDSSB, stranka ratnog zločinca Branimira Glavaša opovrgnula je danas napise prema kojima je je Filip Glavaš i dalje njihov član. Medijima su poslali pismeni zahtjev kojim Glavašev sin 1. lipnja ove godine traži da ga se briše iz evidencije članstva 'radi želje da kao student Pravnog fakulteta u Osijeku obnaša dužnost suca porotnika'.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 17.08.10. 15:42

Vecina HRVATSKIH sudaca je slicna Glavasu ....nebi me zacudilo da i ovog zutokljunca prime u svoje redove prem da to procedura...izricitoo zabranjuje.Uzas!!!!!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika