17.08.2010. / 19:46

Autor: Martina Čizmić

Newsweek: Finska najbolja zemlja za život, Hrvatska na dobrom 28.mjestu

Hrvatska se smjestila u prvu trećinu, na 28. mjesto i to ponajprije zahvaljujući visokim ocjenama iz obrazovnog i zdravstvenog sustava

Susjedi Slovenci dobili su nešto bolje ocjeneSusjedi Slovenci dobili su nešto bolje ocjeneAmerički tjednik Newsweek mjesecima je prikupljao podatke iz cijelog svijeta kako bi sastavio ljestvicu najboljih zemalja za život. Zemlje su rangirane ovisno o njihovim rezultatima u pojedinim kategorijama, ali i u odnosu na ukupni rezultat. Istraživanje se temeljilo na ocjenama kvalitete obrazovanja, zdravstvenog sustava i očekivane životne dobi, političkog stanja u zemlji, ali i stupnju razvoja gospodarstva. U obzir je uzeto 100 zemalja u kojima je bilo moguće dobiti tražene podatke.

Uredništvo ističe kako su pojedine zemlje briljirale u jednim područjima, ali je stanje u drugima toliko loše da im je ukupni rezultat zapravo poražavajući i ne odražava stvarno stanje u zemlji. Također, napominju kako je malim zemljama poput Slovenije ili Estonije puno lakše napredovati u odnosu na godinu ranije, jer je potrebno manje ulagati nego da bi se jednak napredak ostvario u zemlji poput Kine ili Indije.

Kao što je već tradicionalno u ovakvim istraživanjima, sam vrh ljestvice zauzele su skandinavske zemlje. Tako je na prvom mjestu Finska koja je dobila 89 od mogućih 100 bodova. Slijede ju Švicarska i Švedska. U prvih deset našlo se čak 7 zemalja iz sjeverne Europe i tek dvije koje ne dolaze sa "starog kontinenta". Australija je zahvaljujući stabilnoj političkoj situaciji, dobrom obrazovnom sustvu i visokoj kvaliteti života došla do visokog četvrtog mjesta. Ne europske zemlje još su Kanada na 7. i Japan na 9. mjestu.

Hrvatska se smjestila u prvu trećinu, na 28. mjesto i to ponajprije zahvaljujući visokim ocjenama iz obrazovnog i zdravstvenog sustava. Od zemalja u susjedstvu najbolje je uvrštena Italija na 23. mjestu. Susjedna Slovenija smjestila se na 24. mjestu, dok je Mađarska završila na 33. mjestu. Ostale zemlje u okruženju nisu bile obuhvaćene tim istraživanjem.

Vezane vijesti

Beč najbolji za život, Zagreb na 98. mjestu

Beč najbolji za život, Zagreb na 98. mjestu

Grad Beč se drugu godinu zaredom može pohvaliti titulom najboljeg mjesta za život na svijetu dok je Luxembourg najsigurniji grad na svijetu, a Zagreb… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika