24.08.2010. / 18:28

Autor: Hina

Čileanski spasioci pripremaju bušilicu za probijanje okna do rudara

Rudarima su u ponedjeljak kroz uzak otvor u zemlji počeli slati tekućinu i lijekove kako bi preživjeli, a uspostavljena je i komunikacijska veza

Bušilica i oprema već su dopremljeni u rudnik (Reuters)Bušilica i oprema već su dopremljeni u rudnik (Reuters)Čileanske spasilačke službe pripremaju se u utorak za postavljanje bušilice kojom planiraju probiti vertikalno okno do 33 rudara zarobljenih 19 dana u urušenom rudniku, što bi moglo potrajati nekoliko mjeseci.

Rudarima su u ponedjeljak kroz uzak otvor u zemlji počeli slati tekućinu i lijekove kako bi preživjeli, a uspostavljena je i komunikacijska veza. Međutim, nije im još rečeno koliko će dugo morati biti pod zemljom kako im ne bi oslabio moral.

Spremišta za vodu i ventilacijski otvori pomogli su rudarima da prežive 19 dana, ali zdravstveni djelatnici procjenjuju da je svaki rudar izgubio između 8 i 9 kilograma.

Spasilačke ekipe spustile su kroz otvor u nedjelju televizijsku kameru te su uspjele vidjeti nekoliko rudara koji im se čine u boljem zdravstvenom stanju nego što su očekivali.

Inženjeri sada moraju sagraditi betonsku platformu i postaviti bušilicu koja će probiti vertikalni tunel dubok 700 metara i širok 62 centimetra kroz koji planiraju izvući rudare. Postavljanje bušilice trajat će nekoliko dana, a bušenje tri do četiri mjeseca.

Rudnik zlata i bakra u blizini sjevernog grada Copiapa urušio se 5. kolovoza.

Rudari se nalaze sedam kilometara od ulaza u rudnik, oko 700 metara ispod površine tla.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
25/8/10

ante999, 25.08.10. 00:34

Bušilica koja buši od 5m do 7m u 24 sata ???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika