25.08.2010. / 19:53

Autor: Hina

Francuski i rumunjski dužnosnici "konstruktivno" o romskom pitanju

"Rumunji nisu iznijeli nikakve primjedbe" Francuskoj, dodao je Besson. "Bolje ćemo surađivati u svezi s reintegracijom" Rumunja u njihovu zemlju

Eric Besson i Pierre Lellouche (Reuters)Eric Besson i Pierre Lellouche (Reuters)Radni susret posvećen pitanju Roma održan je u srijedu u francuskom ministarstvu unutarnjih poslova s dvojicom visokih rumunjskih dužnosnika, a protekao je u "konstruktivnom i prijateljskom duhu", rekao je novinarima ministar useljeništva Eric Besson.

Dvojica rumunjskih dužnosnika, državni tajnik za integraciju Roma Valentin Mocanu i državni tajnik za javni red i sigurnost Dan Valentin Fatuloiu, razgovarat će s francuskim kolegama do četvrtka.

"Razgovarali smo o policijskoj suradnji i o društvenim aspektima reintegracije rumunjskih državljana" vraćenih u domovinu, rekao je Besson nakon susreta kojemu su nazočili ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux i državni tajnik za europsku politiku Pierre Lellouche.

"Rumunji nisu iznijeli nikakve primjedbe" Francuskoj, dodao je Besson. "Bolje ćemo surađivati u svezi s reintegracijom" Rumunja u njihovu zemlju, obećao je.

Fatuloiu je pak rekao da su neki "rumunjski građani" odlazili "dragovoljno" i da postoji "zajednički program za 2010." zbog kojega se "ne može govoriti o napetosti" između dviju zemalja, kazao je.

"Treba nam djelotvornija politika ponovnog uključivanja u društvo", dodao je Fatuloiu. "Iskoristit ćemo europske fondove i primijeniti neke mjere pozitivne diskriminacije".

"Ovaj susret je bio prigoda da potvrdimo spremnost rumunjske i francuske vlade za bolje praćenje bilateralnih migracijskih tokova, za pomoć jačanju politike integracije siromašnih i za zajednički nastup kako bismo učvrstili našu policijsku suradnju", istaknuli su francuski ministri u priopćenju.

Eric Besson i Pierre Lellouche će posjetiti Rumunjsku 9. i 10. rujna, po priopćenju.

Francuska je od 1. siječnja vratila u domovinu više od 8.300 Rumunja i Bugara. U Francuskoj živi oko 15.000 Roma iz istočnih europskih zemalja.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika