27.08.2010. / 17:15

Autor: Deutsche Welle

Nova saznanja: HIV se krije u mozgu?

Studijom je obuhvaćeno 15 pacijenata koji su nekoliko godina bili uspješno tretirani lijekovima protiv AIDS-a. 60 posto njih je imalo znakove upale u likvoru, doduše na nižim razinama nego bez liječenja

Studije likvora (moždane tekućine) pacijenata koji su dobivali lijekove protiv HIV-a pokazale su da virus može skrivati u mozgu. Deset posto tretiranih pacijenata su imali tragove virusa u likvoru, ali ne i u krvi

Riječ je o mnogo većem udjelu takvih pacijenata nego što se pretpostavljalo. Do ovog otkrića došli su znanstvenici Sveučilišta u Getheburgu, u Švedskoj. Trenutačno postoje dobri anti-HIV lijekovi koji mogu zaustaviti 'raspad' imunološkog sustava i tako spriječiti AIDS. Premda su ovi lijekovi djelotvorni u sprečavanju razmnožavanja virusa, ako se infekcija ne liječi, HIV se može inficirati u mozak i izazvati oštećenja.

"Međutim antivirusni tretman u mozgu je kompliciran zbog brojnih faktora; djelom i zato što je okružen zaštitnom barijerom koja utječe na to koliko dobro dopiru lijekovi u mozak", kaže Arvid Edén, doktor i istraživač s Institute of Biomedicine na Sahlgrenska Academy.

Umesto u krvi, HIV u likvoru

Studijom je obuhvaćeno 15 pacijenata koji su nekoliko godina bili uspješno tretirani lijekovima protiv AIDS-a. 60 posto njih je imalo znakove upale u likvoru, doduše na nižim razinama nego bez liječenja.

"U drugoj studiji s oko 70 pacijenata koji su također dobivali anti-HIV terapiju, pronašli smo HIV u likvoru kod oko 10 posto bolesnika, iako virus nije bio mjerljiv u krvi. To je mnogo više nego što smo pretpostavljali", objašnjava Eden.

Rezultati oba istraživanja sugeriraju da trenutno liječenje HIV-a ne može u potpunosti potisnuti djelovanje virusa u mozgu, premda za sada nije jasno da li preostale upale ili male količine virusa u likvoru, kod nekih pacijenata predstavljaju rizik za buduće komplikacije.

"Prema mom mišljenju, pri razvoju novih lijekova i strategije liječenja od infekcije HIV-a trebalo bi uzeti u obzir posljedice u mozgu", kaže Eden.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Stručnjaci umiruju: Prijetnja od ptičje gripe nije tako velika

Stručnjaci umiruju: Prijetnja od ptičje gripe nije tako velika

Voditelj nizozemskog istraživačkog tima koji je otkrio smrtonosni soj virusa ptičje gripe u srijedu je ustvrdio da opasnost od moguće objave tog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika