14.11.2011. / 07:40

Autor: Hina

Iranci tvrde da su napadnuti računalnim virusom

Iranske vlasti objavile su u nedjelju da su u svojim sustavima otkrile Duqu, računalni virus za koji informatički stručnjaci kažu da je nastao na temelju virusa Stuxneta, za koji Iranci kažu da mu je clji bio uništiti sustave u nuklearnim postrojenjima Islamske Republike.

Iranci tvrde da su napadnutiIranci tvrde da su napadnutiIranske vlasti objavile su u nedjelju da su u svojim sustavima otkrile Duqu, računalni virus za koji informatički stručnjaci kažu da je nastao na temelju virusa Stuxneta, za koji Iranci kažu da mu je clji bio uništiti sustave u nuklearnim postrojenjima Islamske Republike.

Čelnik iranske civilne zaštite Golamreza Džalil izjavio je da stručnjaci pretražuju sustave na svim ugroženim mjestima a da su domaći stručnjaci razvili i programe za borbu protiv virusa. "Mi smo u početnoj fazi borbe protiv virusa Duqu", prenosi agencija IRNA njegove riječi.

Dok je Struxnet bio usmjeren na nanošenje štete kontrolnim sustavima industrijskih postrojenja i vjeruje se da je uništio neke od iranskih centrifuga za obogaćivanje nuklearnog goriva, stručnjaci kažu kako izgleda da je Duqu napravljen da bi se uz pomoć njega prikupilo što više podataka da bi budući napadi virusima bili učinkovitiji.

Iran je za napade kompjuterskim virusom na optužio Izrael i Sjedinjene Države.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika