01.09.2010. / 17:52

Autor: Hina

Nove trošarine na bezolovne benzine: Ina i Petrol poskupili za tridesetak lipa

I dok OMV i Lukoil neće mijenjati cijene benzina zbog novih trošarina, Ina i Petrol poskupili su za tridesetak lipa po litri

Naftne kompanije različito su reagirale na nove trošarineNaftne kompanije različito su reagirale na nove trošarineNakon što je danas na snagu stupila Vladina Uredba o visini trošarine na bezolovni motorni benzin kojom su te trošarine povećane za 25 lipa po litri, neke naftne kompanije, poput OMV-a Hrvatska i Lukoil Croatia, danas nisu povećavale cijene bezolovnih benzina, dok su neke, poput Ine i Petrola, poskupjele tu vrstu derivata za 30 ili 31 lipu po litri.

"OMV Hrvatska danas nije povećavala cijene goriva na svojim benzinskim servisima", kratko su odgovorili iz te tvrtke na upit o maloprodajnim cijenama nakon stupanja na snagu Vladine Uredbe.

I iz Lukola Croatia ističu da noćas nisu mijenjali cijene bezolovnih benzina.

"Formiranje maloprodajnih cijena naftnih derivata tvrtke Lukoil Croatia u budućnosti ovisit će o tržišnim okolnostima i zakonskoj regulativi tako da će prilikom sljedećeg obračuna maloprodajnih cijena naftnih derivata 7. rujna biti ugrađen novi iznos trošarine na motornim benzinima, a hoće li doći do porasta maloprodajne cijene ili ne to je teško danas prognozirati", navode iz te kompanije.

Iz Ine pak odgovaraju da u svom poslovanju slijede važeću zakonsku regulativu te da će, slijedom toga, od 1. rujna primijeniti povećanje cijena bezolovnog motornog benzina sukladno Uredbi o visini trošarina.

Prema cjeniku objavljenom na Ininim internet stranicama, cijene bezolovnih motornih benzina danas su povećane za 30, odnosno 31 lipu po litri ili u prosjeku za 3,8 posto.

Tako se eurosuper BS 95 i super plus 98 od danas na Ininim postajama prodaju po cijeni od 8,48 kuna po litri što je 31 lipu više od dosadašnjih 8,17 kuna, dok je Super 95 poskupio za 30 lipa, sa 8,00 na 8,30 kuna.

I Petrol je, usporede li se jučerašnje i današnje cijene koje ta tvrtka objavljuje na svojim web stranicama, poskupio bezolovne motorne benzine za 31 lipu po litri.

Tako Petrol na svojim postajama u Hrvatskoj eurosuper BS 95 prodaje po cijeni od 8,48 kuna po litri (do sada 8,17 kuna), a nova cijena eurosupera BS 98 je 8,77 kuna (do sada 8,46 kuna).

Vlada je na prošlotjednoj sjednici uredbom povećala trošarinu na bezolovne motorne benzine za 25 lipa po litri, s dosadašnjih 1,65 kuna (kada se tomu pribroji i iznos naknade za autoceste i ceste od 1,20 kuna trošarina iznosi 2,85 kuna) na 1,90 kuna (3,10 kuna s naknadama za autoceste i ceste).

Početak idućeg tjedna (7. rujna) termin je i za redovnu dvotjednu korekciju cijena temeljem Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika