06.09.2010. / 14:13

Autor: Hina

Rekordni kreditni plasmani EIB-a u 2009.

Rast EIB-ovih kreditnih plasmana uglavnom se pripisuje nadoknadi manjkova u ponudi zajmova u financijskom sektoru u 2009., kazao je Maystadt

Philippe Maystadt (Reuters)Philippe Maystadt (Reuters)Europska investicijska banka (EIB) lani je izdala zajmove u visini rekordnih 79 milijardi eura zbog znatno smanjene ponude bankovnih kredita, istaknuo je bančin predsjednik preko vikenda.

Vrijednost kreditnih plasmana EIB-a prošle je godine uvećana za trećinu u odnosu na 2008., izjavio je Philippe Maystadt na forumu u austrijskom gradu Alpbachu.

Rast EIB-ovih kreditnih plasmana uglavnom se pripisuje nadoknadi manjkova u ponudi zajmova u financijskom sektoru u 2009., kazao je Maystadt.

Banka očekuje smanjenje kreditnih plasmana u 2010., kazao je čelnik EIB-a.

"Ove godine možemo smanjiti obujam zajmova za velike kompanije, koje su ponovno u mogućnosti prikupljati kapital na financijskim tržištima ili kod banaka", tumači on.

Maystadt očekuje da će EIB iduće godine povećati kreditiranje državnog sektora i tvrtki koje podupire država s obzirom na to da vlade provode velike rezove u proračunu.

Bančin predsjednik također je upozorio na mogućnost nove recesije. "Svjedočimo visokim deficitima i dugovima, što smanjuje manevarski prostor", kazao je on.

Vezane vijesti

"Palo" 18 lihvara

"Palo" 18 lihvara

U antikorupcijskoj akciji u više hrvatskih gradova uhićeno je 18 osoba koje USKOK navodno sumnjiči da su kao ilegalni kreditori prevarili oko 200… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika