Objavljeno u Nacionalu br. 773, 2010-09-07

Autor: Berislav Jelinić

Svađa u Austriji: Stranački kolege ljuti na Buseka i Fischlera zbog druženja sa Sanaderom

Njihovo je vrijeme u Austriji također prošlo, oni u svojoj stranci ne kotiraju najbolje, pa sada neki austrijski politički izvori počinju tvrditi da bi Sanaderovo pojavljivanje u njihovu društvu moglo Sanaderu prouzročiti dodatne probleme u Austriji

Ivo SanaderIvo SanaderBivši hrvatski premijer Ivo Sanader iziritirao je čelnike austrijske narodne stranke OVP jer se na Europskom forumu u Alpbachu družio s Erhardom Busekom i Franzom Fischlerom, doznao je Nacional od upućenih austrijskih izvora. I Busek i Fischler članovi su OVP-a, ali u toj stranci ne kotiraju baš najbolje. Iako je Busek predsjednik Europskog foruma u Alpbachu, upućeni austrijski politički izvori tvrde kako je on unutar OVP-a zapravo gotovo posve marginaliziran, a u sličnoj se situaciji nalazi i Fischler.

Fischler je nekoć bio austrijski ministar poljoprivrede i šumarstva, a potom čak i čelnik Europske komisije za poljoprivredu. Austrijski politički izvori tvrde kako on u tamošnjoj javnosti nije odveć omiljen, jer ga smatraju odgovornim za kreiranje sustava poljoprivrednih poticaja koje u Austriji navodno najviše koriste ionako bogati poduzetnici, a ne oni poljoprivrednici kojima je to temeljno zanimanje. Fischler je nakon posljednjeg pojavljivanja u javnosti sa Sanaderom u Alpbachu promptno dobio i raskid ugovora o suradnji s hrvatskom vladom, čiji je bio savjetnik za poljoprivredu. Sanaderovo pojavljivanje u Alpbachu počelo se tumačiti kao početak njegove političke kampanje, koja bi trebala rezultirati osnivanjem nove stranke i njegovim povratkom u politiku. Zbog katastrofalnog imidža koji ima u Hrvatskoj, Sanader se prvi put nakon bijega iz politike odlučio javno nastupiti među dvojicom sebi bliskih austrijskih političara. Tvrdi se da je Sanader računao da bi mu pojavljivanje među tom dvojicom političara moglo olakšati i situaciju u Austriji, gdje se njegovo ime sve češće pojavljuje u kontekstu afere Hypo.

Međutim, njihovo je vrijeme u Austriji također prošlo, oni u svojoj stranci ne kotiraju najbolje, pa sada neki austrijski politički izvori počinju tvrditi da bi Sanaderovo pojavljivanje u njihovu društvu moglo Sanaderu prouzročiti dodatne probleme u Austriji. Čak se tvrdi da bi sadašnji čelnici OVP-a mogli upotrijebiti svoj utjecaj kako bi napravili dodatni pritisak da se još temeljitije nego dosad počne istraživati kakve je veze Sanader imao s Hypo Alpe Adria Grupom u Austriji, što je afera koja ondje i dalje privlači najveću medijsku pozornost.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 07.09.10. 09:13

Braca pedofili...kriminalci...ce uvijek braniti jedni druge.


registracija
3/9/10

mudroser, 07.09.10. 10:18

Koji je to kriminalac i lopov. Ojadio nam je proracun i jos ima smjelosti da se pojavljuje u javnosti.
Za normalne Hrvate on je politicki mrtav. sanadere javi se sam u USKOK i pokazi barem malo samopostovanja.


registracija
8/7/09

bankar, 07.09.10. 10:34

pa samo kriminalci mogu kod nas dobiti posao u vladi


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 07.09.10. 22:04

Nije lud.Sta mislis zasto je krao?Da bi jednoga dana otisao u zatvor? I don't thing so.Ipak se nadam da ce ga kazna stici,ako nista drugo bar da narod vidi da je Hrvatska ipak pravna drzava.Citas li ovo Jaco? Uhapsi ga i bices heroj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika