08.09.2010. / 13:18

Autor: Hina

Sastanak Ashton-Tadić približio stajališta o Kosovu, ali nije donio i dogovor

Sastanak visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije (EU) Catherine Ashton sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, posvećen usuglašavanju stajališta oko srbijanske rezolucije o Kosovu podnesene Općoj skupštini UN, približio je obje strane dogovoru a dijalog će danas biti nastavljen telefonom, prenosi u srijedu beogradski tisak.

Boris TadićBoris TadićSastanak visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije (EU) Catherine Ashton sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, posvećen usuglašavanju stajališta oko srbijanske rezolucije o Kosovu podnesene Općoj skupštini UN, približio je obje strane dogovoru a dijalog će danas biti nastavljen telefonom, prenosi u srijedu beogradski tisak.

Kako prenosi dnevnik "Blic" Ashton i Tadić dogovorili su se da se nastavi dijalog o rezoluciji o Kosovu sve do zasjedanja Opće skupštine UN u četvrtak. Uoči početka sastanka u utorak navečer u Bruxellesu i Beograd i Bruxelles potvrdili su spremnost da zajednički rade na usuglašavanju teksta koji bi bio prihvatljiv objema stranama.

"Nitko ne želi da Srbija, kao najveća zemlja regije, ostane poražena i nestabilna, ali istodobno je potrebno i da prihvati realnost. Nama je jasno da vladajućim demokratima u Srbiji moramo dati nešto s čim će izaći pred svoje birače kao s dobitkom. O tome će tek razgovarati u ravnopravnom dijalogu beogradske i prištinske vlasti", rekao je tom listu neimenovani izvor blizak kabinetu visoke predstavnice EU.

Po pisanju lista, Bruxelles srbijanskim vlastima nudi dijalog o specijalnom statusu za sjever Kosova i enklave na jugu te ubrzani proces europskih integracija. "Blic" dodaje kako su Bruxelles i Washington spremili ponude koje će Srbiji omogućiti da, bez priznavanja Kosova, ostvari svoje važne nacionalne interese, u skladu s realnošću.

Pozivajući se na neimenovane, dobro obaviještene izvore, "Večernje novosti" prenose kako je tijekom razgovara Ashton inzistirala da se dijalog između Beograda i Prištine ne vodi o statusu, što je, kako se ističe, bila prevelika razlika u stajalištima.

Taj dnevnik navodi kako je u "ponudi" EU bila formulacija da je Bruxelles spreman ponuditi "dobre usluge" za "dijalog" u funkciji europske budućnosti i Srbije i Kosova. Isti izvori kažu kako je od Tadića traženo da se u prijedlogu srbijanske rezolucije "izbriše" spominjanje "jednostrane secesije".

"Danas" prenosi kako su razgovori iza zatvorenih vrata sinoć trajali oko dva sata, nakon čega su se sugovornici oglasili šturim priopćenjima.

Dogovor nakon dvosatnog susreta visoke predstavnice EU i srbijanskog predsjednika je da se razgovori o prijedlogu srbijanske rezolucije o Kosovu nastave u srijedu, navodi taj dnevnik te dodaje da je sastanak bio prilika za razgovor o situaciji nakon savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti jednostrano proglašene neovisnosti Kosova.

ICJ je 22. srpnja u svom savjetodavnom mišljenju objavio kako smatra da kosovska deklaracija o neovisnosti iz 2008. ne krši međunarodno pravo te da, po ICJ-u, međunarodno pravo "ne sadržava zabranu proglašenja neovisnosti i stoga deklaracija o neovisnosti od 17. veljače 2008. ne krši međunarodno pravo".

Rasprava u Općoj skupštini UN o srbijanskoj rezoluciji o Kosovu očekuje se 9. rujna, nakon što je Srbija krajem srpnja, po izricanju savjetodavnog mišljenja ICJ-a, Općoj skupštini podnijela prijedlog rezolucije kojom se ocjenjuje da "jednostrano" odcjepljenje nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika