09.09.2010. / 08:19

Autor: Boris Bilas

Gradonačelnici mogu mirno spavati: HDZ odustaje od rušenja Keruma i Bandića

"Bandić je SDP-u kao kamen u cipeli: smeta im, muči ih, a ne znaju kako da ga izvade van", opisao je jedan utjecajni HDZ-ovac situaciju za Slobodnu te je potvrdio da njegova stranka još neko vrijeme sigurno neće mijenjati pravila za smjenu gradonačelnika

Milan Bandić i Željko KerumMilan Bandić i Željko KerumHDZ bi mogao spasiti Milana Bandića od opoziva s mjesta zagrebačkoga gradonačelnika. Slobodna Dalmacija je u vrhu vladajuće stranke saznala kako u HDZ-u nisu skloni žuriti s izmjenama postojećih pravila za smjenu lokalnih dužnosnika na referendumu.

Ta pravila propisuju da je referendum valjan samo ako na njega iziđe polovina od ukupnog broja upisanih birača, inicijative za smjenu gradonačelnika, načelnika ili župana i dalje će ostati praktički - neprovedive.

Ovakav rasplet najviše će odgovarati Bandiću i Željku Kerumu, nezavisnim gradonačelnicima, koji su trn u oku dvjema najvećim političkim strankama u zemlji: Bandić SDP-u, Kerum HDZ-u.

Vladajuća je stranka odustala od smjene Keruma jer su procijenili da je splitski gradonačelnik stabilizirao situaciju u gradu i zadržao većinu u Gradskom vijeću, pa je mogućnost da se predstavničko tijelo okrene protiv gradonačelnika pala u vodu.

Ovakvim raspletom najviše su razočarani u SDP-u jer su bili na pragu dogovora s vladajućim HDZ-om prema kojemu bi se model za održavanje referenduma iz novoga Ustava prekopirao na lokalnu razinu: kao što je u nacionalnom referendumu ukinut cenzus o 50-postotnom izlasku na birališta kako bi referendum bio pravovaljan, ista su se pravila trebala primijeniti i u slučaju referenduma za opoziv gradonačelnika.

No, HDZ je shvatio kako diljem Hrvatske ima puno više gradonačelničkih i načelničkih mjesta od SDP-a, pa bi liberalizacija pravila o referendumu za opoziv mogla otvoriti Pandorinu kutiju.

Uz sve to vladajućoj stranci odgovara i nastavak bitke između SDP-a i Milana Bandića u Zagrebu.

"Bandić je SDP-u kao kamen u cipeli: smeta im, muči ih, a ne znaju kako da ga izvade van", opisao je jedan utjecajni HDZ-ovac situaciju za Slobodnu te je potvrdio da njegova stranka još neko vrijeme sigurno neće mijenjati pravila za smjenu gradonačelnika.

S druge strane u SDP-u bi željeli što prije referendumski model iz Ustava preslikati u općine i gradove.

"Zainteresirani smo za izmjenu Zakona o referendumu. Državni referendum reguliran je Ustavom, no smatramo da se u Zakonu trebaju doraditi, precizirati i riješiti pitanja i s lokalne razine, od općinske do gradonačelničke", zaključuje SDP-ov pravni stručnjak Josip Leko.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika