09.09.2010. / 13:14

Autor: Hina

Lepoglavski festival čipke od 16. do 19. rujna

Bogati festivalski program obuhvaća izložbe čipaka, čipkarske radionice te predavanja o čipkarstvu gostujućih europskih zemalja. Uz već standardne predstavnike čipkarstva iz Mađarske, Slovenije, Belgije i Estonije prvi put će se u Lepoglavi naći i čipkari iz Španjolske

U Lepoglavi će se od 16. do 19. rujna održati 14. međunarodni festival čipke, program kojega je predstavljen danas u Varaždinu.

Ovogodišnji festival, pokrovitelj kojega je UNESCO-ov ured za Hrvatsku, jedna je od deset priredaba kojom se obilježava UNESCO-ova godina približavanja kultura u Hrvatskoj.

Bogati festivalski program obuhvaća izložbe čipaka, čipkarske radionice te predavanja o čipkarstvu gostujućih europskih zemalja. Uz već standardne predstavnike čipkarstva iz Mađarske, Slovenije, Belgije i Estonije prvi put će se u Lepoglavi naći i čipkari iz Španjolske.

Posjetiteljima će se predstaviti i hrvatska čipkarska središta Pag, Hvar, Sveta Marija i Lepoglava te čipkarice iz Splita koje pri Slovenskom kulturnom društvu "Triglav" izrađuju idrijsku čipku.

Na festivalu će dio svoje bogate zbirke čipaka predstaviti i dva zagrebačka muzeja, Muzej za umjetnosti i obrt i Etnografski muzej.

Održat će se i nekoliko koncerata ozbiljne glazbe, a obilježit će se i 310. godina rođenja najpoznatijega baroknog slikara Ivana Rangera.

Pokrovitelj 14. međunarodnog festivala čipke su, osim UNESCO-a, predsjednik Ivo Josipović, ministarstva kulture, turizma te poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Varaždinska županija i grad Lepoglava.

Festival počinje 16. rujna u 17 i 30 sati, a dolazak je, kako je rečeno, najavio ministar kulture Božo Biškupić.

Vezane vijesti

Voda koncesionarima

Voda koncesionarima

Prvi regionalni festival vode, kojeg je inicirala najveća regionalna izdavačka kuća Europa press holding, a organizirao Jutarnji list započeo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika